Két új magyar filmterv a koprodukciós fórumon

Két új magyar filmterv a koprodukciós fórumon

A Mécs Mónika és Rohonyi Gábor rendezésében készülő, a leányfalui gázolás utóéletét feldolgozó Gingkót és Fliegauf Bence sci-fijét, az Isaura háza című filmtervet is meghívta a február 6-án kezdődő Berlinale koprodukciós fóruma.

Az idén több mint 300 pályázó közül választották ki azokat a filmterveket, köztük két magyar alkotást, amelyeket a február 9. és 11. között a berlini filmfesztivál keretein belül tartandó Berlinale Coproduction Market szakmai fórumon az alkotók bemutathatnak a potenciális partnereknek és finanszírozóknak – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Filmunió.

Fliegauf Bence tavaly ősszel Isaura Háza (House of Isaura) címmel írt science fiction forgatókönyvet a három hónapos Berlinale Residency program keretében. A filmtervet, amelynek producere Mesterházy Ernő és Fliegauf Bence – akik 2012-ben Csak a szél című filmjéért Berlinben Ezüst Medve díjat kapott – a fórumon mutatják be először a szakmabelieknek.

A dokumentarista eszközökkel ábrázolt történet főszereplője egy földönkívüli, aki egy űrkarambol egyetlen túlélőjeként a Földre keveredik. Szegény, vidéki környezetben találja magát. Az alien kíváncsian ismerkedik a földi környezettel és élőlényekkel, aztán szerelmes lesz – olvasható a közleményben.

A Gingko című filmterv egy 14 évvel ezelőtt történt tragikus eseményen alapszik. 2000-ben egy ír férfi halálra gázolt két kisgyermeket Leányfalun, egy buszmegálló melletti járdán. A készülő játékfilmben a szörnyű balesettel két család kálváriája veszi kezdetét és az ő párhuzamos történetükből épül fel a cselekmény.

A Filmunió tájékoztatása szerint a film párhuzamosan láttatja a két család azóta eltelt 14 évének történéseit, a bűntudat, az önfelmentés, a menekülés ösztönös reflexeit, az önvád, a feloldás lehetőségeinek keresését, a felelősségvállalás mélyen gyökerező morális belső igényének ellentétpárjait. A filmben fontos szerepe lesz a hosszú éveken át tartó jogi és médiaháborúnak, a gyermekeit elvesztő apa igazságszolgáltatásért folytatott harcának.

A Gingko forgatókönyvét az alkotók a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették. A játékfilm rendezői egy összeszokott alkotópáros: az eddig producerként ismert Mécs Mónika (Csak a szél, a Csicska, a Konyec, a Pánik) és Rohonyi Gábor rendező (Konyec). Az Inforg-M&M Film gyártásában készülő film producere Muhi András és Mesterházy Ernő, forgatókönyvírója pedig Dési András és Móray Gábor.

A film két nyelven, magyarul és angolul forog a tervek szerint. A cím arra a gingko fára utal, amelyet az elgázolt gyermekek emlékére ültettek.