Olaszország Paolo Sorrentino rendezőt és filmjét ünnepli

Olaszország Paolo Sorrentino rendezőt és filmjét ünnepli

Paolo SorrentinoPaolo Sorrentino

Az olasz filmvilág nagy örömmel fogadta A nagy szépségnek ítélt Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Paolo Sorrentino rendező az olasz sajtónak adott első nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy filmje "Olaszországba szerelmes".

Olaszországban is élőben követhették a tévénézők az Oscar-díjak kiosztását az esélyesként induló Paolo Sorrentinónak szurkolva. Sorrentino filmje főszereplőjével Toni Servillóval (a filmben Jep Gambardella) és a producer Nicola Giulianóval vette át a díjat. Sorrentino az olasz sajtónak arról beszélt, hogy tévednek azok a kritikusok, akik A nagy szépségben a kortárs Itália bírálatát látják. Elmondta, hogy az Oscar-díjat azért Federico Fellininek, Martin Scorsesének, a Talking Heads együttesnek és Diego Armando Maradonának dedikálta, mivel “ők határozták meg fiatalságomat”.  Az Oscar-díjas nápolyi rendező bevallotta, hogy a gála után az első dolga az volt, hogy Hollywoodban keresett egy helyet, ahol meg tudta nézi a Napoli labdarúgócsapat vasárnapi mérkőzését. “Nagy ünnep ez az egész olasz filmgyártás számára. Az olasz film végre ismét nem az utolsók között kullog” – nyilatkozta az olasz hírportáloknak Giovanni Veronesi olasz rendező. Emlékeztetett, hogy utoljára Roberto Benigni szerzett Oscar-díjat 1998-ban Az élet szép című filmmel.

“Végre Olaszország nem csak azzal ad hírt magáról, hogy már megint összeomlott egy épület valahol” – mondta Carlo Verdone színész-rendező, aki Paolo Sorrentino filmjében egy mellékszereplőt alakít. “Sorrentino filmje engem nem Fellinire emlékeztetett, hanem a szépségre. Ez a film újdonsága miatt érdemelte meg az Oscar-díjat, nem egy történetet, hanem egy érzést vitt vászonra” – fejtette ki Ennio Morricone a 2007-ben pályafutásáért Oscar-díjjal elismert olasz zeneszerző a SkyTg24 hírtelevíziónak. Paolo Merenghetti tekintélyes olasz filmkritikus szerint Sorentinóval az “olasz zsenialitás győzött, és most az olasz kultúrpolitikán a sor, hogy ezt támogassa is”.  A La Stampa.it azt írta, Sorrentino bebizonyította, hogy Itália nem véletlenül viseli a “Belpaese” (szép ország) nevet. Az online napilapok végigkísérve a 43 éves Sorrentino karrierjét hangsúlyozták, hogy a Sorrentino-Servillo párosnak ez a harmadik közös és nemzetközi sikert arató filmje. Az olasz rendező a következő filmjét az Egyesült Államokban forgatja Michael Caine-vel a főszerepben. A nagy szépséget a RAI olasz közszolgálati televízió kedden főműsoridőben mutatja be.

Kapcsolódó cikkek