Káni Péter épületfotóiból nyílik kiállítás Budapesten

Káni Péter épületfotóiból nyílik kiállítás Budapesten

Káni Péter autodidakta fotós minimalista épületképeiből Urban Rabbit (Városi Nyúl) címmel pénteken nyílik kiállítás a budapesti Tranzit Art Caféban.

Káni Péter fotóin építészeti struktúrák részletei, geometrikus formák jelennek meg. Az elmúlt másfél évben készült színes és fekete-fehér minimalista képekből április 4-ig látható válogatás. A kiállítást Finta Sándor, Budapest főépítésze nyitja meg.

Káni Péter az MTI-nek elmondta: egyedi perspektívából közelíti meg és ragadja ki a budapesti épületek részleteit. Vagy előre kinézi a megörökítendő építmény elemét vagy Budapest utcáit járva talál rá a megfelelő témára. “Előfordul az is, hogy lefényképezek valamit, majd egy nap múlva visszamegyek, mert rájövök, hogy nem is ebből a szögből kellett volna lefotózni” – jegyezte meg.

Hozzátette: a modern épületeknek olyan perspektíváit és szögeit keresi általában, amelyek egy vagy több geometriai alakzathoz kapcsolódnak. A fényképezés során nagyon érdekli a fény hatása is, néhány felvételen az épületek üvegfelületeken vagy pocsolyákban tükröződnek vissza.

A digitális képek utómunkáját individualista látásmóddal készíti el: hozzátesz a színekhez, módosítja őket vagy kiemeli a kép bizonyos részeit. “Akkor szeretek hozzányúlni a képekhez, ha ezáltal plusz tartalmat rendelhetek hozzájuk” – hangsúlyozta.

Mint kifejtette, a képek címeit is úgy választja meg, hogy az többletjelentést adjon nekik. Ilyen például a Monster Butterfly (Szörnypillangó) című fotó, amelyen két szárny is látható, vagy a Pac-Man Eats Airplane című felvétel, amelyen a jól ismert számítógépes játék figurájára emlékeztet az épület. A Fan című képen látható szellőző pedig négyszeres tükrözéses eljárással jelenik meg. Ezek mellett a kiállításon láthatóak lesznek régi budapesti épületek homlokzatképei is.