Kiállítással és hangversennyel emlékeznek Esterházy Pálra Szombathelyen

Kiállítással és hangversennyel emlékeznek Esterházy Pálra Szombathelyen

Mennyei-földi harmóniák egykor és ma címmel kamarakiállítással és hangversennyel emlékeznek szerdán Szombathelyen Esterházy Pál hercegre, a 17. században élt törökverő vitézre, államférfire, költőre, zeneszerzőre és mecénásra.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK) zenei tanszéke, a HangMűhely Egyesület, valamint a Veszprémi Érsekség Turisztikai Központja, a Szaléziánum által közösen szervezett rendezvénysorozatot a SEK Berzsenyi téri épületében este hat órakor Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitja meg.

A törökverő vitézt, a nagyformátumú államférfit, a veretes barokk verseket író költőt, de mindenekelőtt a Harmonia Caelestis című kantátagyűjtemény zeneszerzőjét középpontjába állító megemlékezésen a szervezők szerint a résztvevők megismerhetik, hogy milyen hatással van Esterházy Pál művészete a mai kortárs alkotókra.

A résztvevők eredetiben olvashatják Esterházy Pál korabeli sorait, és azt is megismerhetik, hogy miként reflektált erre a Prima Primissima és József Attila-díjas költő, Lackfi János.

A kiállítás anyagában láthatják azokat a munkákat, amelyeket a két nagy barokk hagyományokkal rendelkező város, Veszprém és Szombathely egyetemista diákjai készítettek az Esterházy-rajzpályázatra. A rendezvény keretében mutatják be Szombathelyen Esteházy Pál, a Mennyei Harmóniák Egykor és Ma című, kétkötetes kottáskönyvet is.

A kiállítás megnyitója után a Szombathelyi Székesegyházban egy koncert kezdődik, amelynek keretében a zenekedvelők nemcsak Esterházy kantátáiból hallgathatnak meg néhányat, hanem azok a művek is felcsendülnek, amelyeket a kortárs magyar zeneszerzőkben Esterházy zenéje ihletett. A műsorban Szőnyi Erzsébet, Szokolay Sándor, Kocsár Miklós, Horváth Barnabás és Tóth Péter műveiből is elhangzik néhány részlet.