Kilenc film a versenymezőnyben

Kilenc film a versenymezőnyben

Kilenc film, köztük hat debütáló rendező munkája verseng az április 4-én megnyíló 21. Titanic Filmfesztivál Hullámtörők-díjáért.

A versenyprogramba norvég, svéd, francia, izlandi, török, bolgár, kanadai, amerikai és chilei alkotást válogattak be. A fesztivál közleménye szerint egzisztenciális kérdések, szexualitás, társadalmi feszültségek és faji ellentétek jellemzik az idei filmek témaválasztását.

A Tom a farmon című pszichológiai thriller a kanadai Xavier Dolan negyedik filmje. A rendező maga alakítja Tomot, akit elhunyt szeretője bátyja tesz szadista játékának célpontjává. A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni című drámájában utcai gengszterbanda dúlja fel egy család életét. Destin Daniel Cretton amerikai rendező nevelőotthonban játszódó, Átmeneti állomás című munkája pedig a Sundance Filmfesztiválon díjazott rövidfilmjének továbbgondolása.

A hat bemutatkozó rendező közül ketten színészként kezdték pályafutásukat. A Lovak és emberek alkotója, Benedikt Erlingsson Lars von Trier Főfőnök című vígjátékából lehet ismerős a nézőknek. Debütáló rendezését, az állatok és emberek közötti kapcsolatot bemutató vígjátékot nevezte idén Izland a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versengésbe. Thierry de Peretti szintén a kamera túloldaláról érkezett, a francia filmes Apacsok című korzikai története kamaszokról szól, akik betörnek egy tengerparti nyaralóba, hogy bulizzanak, de közben megérkeznek a ház jómódú gazdái.

A bolgár írónő, Maya Vitkova első rendezésével, a Viktória című szatirikus komédiával a kommunista Bulgáriára emlékezik egy anya-lánya történeten keresztül. A norvég forgatókönyvírótól, Eskil Vogttól (Oslo, Augusztus) pedig az idei Berlinalén már a kritikusok körében sikert aratott Vakon című filmet láthatja a Titanic közönsége a versenyprogramban. A film egy megvakult írónőről szól, aki szoros kapcsolatba kerül a szomszédjaival.

A török versenyfilm Alphan Eseli A hosszú út hazafelé című háborús drámája 1915-ben játszódik a havas Kelet-Anatóliában. A film zenéjét Víg Mihály szerezte, aki mások mellett Tarr Béla filmjeihez (Sátántangó, A torinói ló) is komponált.

Anna Odell svéd rendezőnő 2009-ben öngyilkossági kísérletet követett el, egy hídról próbált leugrani. Traumáit később művészi eszközökkel Az osztálytalálkozó című filmjében dolgozta fel. A dokumentumfilmes vonásokat magán viselő produkcióban azt ábrázolja, milyen romboló hatása lehet az iskolai erőszaknak, és a gyerekkortól cipelt ki nem beszélt terheknek.

Az április 4. és 12. között öt budapesti helyszínen zajló Titanic teljes programja március 27-én kerül fel a fesztivál honlapjára (www.titanicfilmfest.hu).

Kapcsolódó cikkek