Your Arsenal bónusz DVD-vel

Your Arsenal bónusz DVD-vel

A brit rockzene klasszikusának számít Morrissey Your Arsenal című 1992-es lemeze, amely ismét megjelent az énekes újrakiadási sorozatában. Az újramaszterelt CD mellé egy rocktörténeti kincs, egy több mint húsz évvel ezelőtti koncert is jár DVD-n.

Az 55. születésnapját idén ünneplő Steven Patrick Morrissey (beceneve: Moz) szólópályafutása már több mint negyedszázada tart, ezalatt számos sikert ért el, ám ma is előszeretettel emlegetik a legendás Smiths egykori frontembereként. A Morrissey szövegei mellett Johnny Marr gitáros zenéire épülő, és 1983-tól 1987-ig működött Smiths óriási hatással volt a világ rockzenéjére. Morrissey azóta kilenc szólóalbumot készített, és közülük három (Viva Hate – 1988, Vauxhall and I – 1994, Ringleader of the Tormentors – 2006) is vezette a brit albumlistát.

A Smiths feloszlása után Morrissey éveken át cserélgette maga mellett a dalszerzőket és a zenésztársakat, előbbiek között volt Stephen Street és Mark E. Nevin, utóbbiak sorában meg például Vini Reilly, a szintén manchesteri gitáros. Morrissey bizonytalanságát mutatja, hogy a Smiths után öt éven át nem lépett fel élőben. Aztán 1991 meghozta a fordulatot: Morrissey rátalált Alain Whyte gitáros-zeneszerzőre, maga mellé vett egy rockabilly csapatot és turnézni indult, a következő évben pedig David Bowie producere, Mick Ronson bevonásával elkészítette a Your Arsenal című anyagot.

A zene az ötvenes évek rockabilly-jének és a hetvenes évek glam rockjának fúziója, a politikai és közéleti témákban is véleményt formáló szövegek csípősek. A Glamorous Glue című dalt a New Musical Express című brit rockzenei szaklap anti-amerikanizmussal vádolta, a We’ll Let You Know-ra egyesek azt mondták, Morrissey a futballhuligánokat veszi benne védelmébe, de kapott az énekes az England for the English (Angliát az angoloknak) sorért is a The National Front Discóban.

Az ellentmondásos szövegek ellenére az albumot Grammy-díjra jelölték a legjobb alternatív album kategóriában és ma is a Morrissey-rajongók egyik kedvence.

Az újrakiadás sorozatban CD-n most ismét megjelent Your Arsenalt nemcsak újramaszterelte a Parlophone Records (a Warner Music Group tagja), hanem egy DVD-t is adott hozzá, ezen Morrissey első világkörüli szólóturnéjának kaliforniai állomása, az 1991 októberi Mountain View-i fellépés tekinthető meg. A koncert kép- és hangminősége nem a legjobb, de számos izgalmas pillanatot tartalmaz. Morrissey csillogó aranyszínű ingben énekel, az énekes a koncert elején lepacsizik az első sorban álló rajongókkal, akik közül néhányan ezen felbátorodva a színpadra is felugranak, egyiküket a biztonságiaknak kell leszedniük a frontember hátáról. A jelenet még néhányszor megismétlődik, Mozt láthatóan nem zavarja a dolog.

Az énekes élvezi, hogy öt év után ismét turnézik, jó formában van, táncol, ugrál, az egésznek van egyfajta szürreális kisugárzása, miközben a rockabilly zenészek remekül játszanak. A DVD-n látható és hallható 18 koncertdal közül mindössze egy szerepel a későbbi Your Arsenal-lemezen, a többi az első két szólólemezről, valamint kislemezekről való. Talán csak egy Smiths-szám hiányzik, de Morrissey akkoriban még nem vette be szólórepertoárjába ezeket a dalokat.

A Morrissey-újrakiadás következő darabja az 1994-es Vauxhall and I lesz júniusban, az énekes új szólóalbuma szintén nyárra várható, World Peace is None of Your Business címmel. A lemezek magyarországi forgalmazója a Magneoton/Warner.

Kapcsolódó cikkek