Ki tud többet az Európai Unióról?

Ki tud többet az Európai Unióról?

Áprilisban indul az Európa-ismereti kvízjáték, az Euroscola tavaszi fordulója, amelyre bármely magyarországi középiskola nevezhet csapatot. A verseny győztesei Strasbourgban mérhetik össze tudásukat más európai országok legjobbjaival.

Az Euroscola egy internetes kvízjáték, amely Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó feleletválasztós kérdésekkel méri fel és fejleszti a középiskolás diákok Európával kapcsolatos ismereteit – olvasható az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A 16 és 18 év közötti diákoknak iskolájukban egy legfeljebb 24 főből álló csapatot kell alakítaniuk két kísérőtanár bevonásával. A vetélkedő során 30 kérdést kapnak a csapatok földrajz, gazdaság, történelem, az Európai Unió története, az Európai Unió intézményei, kultúra-nyelvek-sport, az Európai Parlament, az Európai Unió szakpolitikái, oktatás, politikai és társadalmi rendszerek kategóriákban. Attól függően változik a kapható pontok értéke is, hogy a kérdés könnyű, közepes vagy nehéz minősítésű. Ezt a válaszadásra fordított idő hosszával is kombinálja a rendszer. A verseny előtt és a verseny ideje alatt is bármikor regisztrálhatnak a csapatok, ezt követően elérhetővé válik a kitöltendő kérdőív. A körülbelül 15 percet igénylő tesztet a versenyidőszak alatt csak egyszer lehet kitölteni.

A programra az Európai Unió mind a 28 tagállamából érkeznek diákok. Az egyes országok legjobb csapatai utaznak Strasbourgba, ahol az Európai Fiatalok Parlamentje találkozókon az EP üléstermében személyesen élhetik át, milyen európai parlamenti képviselőnek lenni. Az Európai Parlament támogatásával évente körülbelül 500 diák kap lehetőséget, hogy megismerhesse az Európai Parlament munkáját Strasbourgban, és kortársaikkal munkacsoportokat alkotva együtt vitassák meg az Európai Unió kérdéseit.