Zseni érkezik Magyarországra

Zseni érkezik Magyarországra

Rufus WainwrightElőször hallható Magyarországon a világ legtehetségesebb kortárs dalszerzői és énekesei között számon tartott Rufus Wainwright. A kanadai-amerikai zenész a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 3-án lép fel a Művészetek Palotájában.

A magát hol zongorával, hol gitárral kísérő énekes 2014. március elején megjelent, Vibrate című best of lemezének karrierösszegző turnéjával érkezik Magyarországra. A koncerten Rufus vendége féltestvére, Lucy Wainwright Roche lesz, és amint az énekes nemrég közzétette az interneten, első operája, a Prima Donna leghíresebb áriája is elhangzik – olvasható a fesztiválszervezők beharangozójában.

Rufus Wainwright 1973-ban született New York államban, két neves népzenész dalszerző-előadó, a kanadai Kate McGarrigle és az amerikai Loudon Wainwright harmadik gyermekeként. Népzenei gyökerekből kiinduló zenei horizontja átfogja a barokkos díszítésű pop-rockot, a filmzenét, sőt, az operát is. A homoszexualitását vállaló Wainwrightot szvingzenekari kíséretű 2006-os Judy Garland-emlékműsorának koncertalbumáért Grammy-díjra jelölték, poplemezeivel többet is elnyert a kanadai Juno Awardból, de díjazták a Londonban, Torontóban és New Yorkban egyaránt bemutatott 2009-es Prima Donna című első operáját is. A nagyközönség leginkább filmbetétdalokban hallhatta páratlan énekhangját. A Moulin Rouge, a Zoolander, a Nevem Sam, a Bridget Jones és a Túl a barátságon filmzenelemeze után legutóbb a Gengszterkorzó című tévésorozat gyűjteményes albumán szerepelt, sőt az Aviátor című Scorsese-filmben látható is volt a vásznon egy dzsesszénekes alakjában.

Legtöbbekhez talán a 2001-es első Shrek filmzenelemezzel jutott el, melyen az ő előadásában hallható a Hallelujah című Leonard Cohen-szerzemény. A feldolgozásokban és saját dalokban, zeneszerzőként és szövegíróként egyaránt remekelő Wainwright 1998 óta hét stúdióalbumot jelentetett meg, és számos nagynevű előadóval rögzített közös számokat Burt Bacharach-től a Pet Shop Boyson át Robbie Williams új Swings Both Ways című lemezének címadó duettjéig.

Kapcsolódó cikkek