Vörös István nyerte a XIX. Magyar Drámaíró Versenyt

Vörös István nyerte a XIX. Magyar Drámaíró Versenyt

Vörös IstvánVörös István

Vörös István József Attila-díjas költő, próza- és drámaíró nyerte a XIX. Magyar Drámaíró Verseny zsűridíját. A közönségdíjat Székely Csaba drámaíró színdarabja kapta. A műveket szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban mutatták be.

A drámaíróverseny résztvevőinek a Heti Válasz 4-es metró és a többi hazai metró építéséről szóló, Az alagút vége című összeállítása alapján egy éjszaka alatt kellett elkészíteniük a színpadi művet. Vörös István A vészfék istene, avagy aki azt hitte, látja az alagút végét, aki látta is, és aki nem akarta meglátni című művét Csurulya Csongor, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője rendezte. A színdarab a metróalagút és a földi valóság metszéspontján istenek, alvilági lények, metróépítők és metrólebontók találkozását dolgozza fel. Vörös Istvánt különdíjban részesítette a Magyar Rádió, a darabból rádiójátékot készítenek. Szintén Vörös István vehette át a debreceni Deszka fesztivál zsűrikülöndíját, a színpadi művet bemutatják a jövő évi debreceni kortárs magyar drámafesztiválon. A szerző megkapta a Heti Válasz különdíját is.

A közönségdíjat Székely Csaba költő, drámaíró, BBC-díjas rádiójáték-író nyerte el. Az ajtók záródnak című dramolett 2094-ben játszódik, a sokadik világégés után, ahol a jobb- és a balkezes, egymással ellentétesen és ellenségesen viselkedő életben maradottak a 4-es metró lejáratát keresik. A legjobb rendezés díját Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának művészeti igazgatója nyerte el Székely Csaba darabjának rendezéséért. A legjobb főszerepért járó elismerést Besenczi Árpád Jászai Mari-díjas színész, illetve Kovács Edit, a Békéscsabai Jókai Színház színésze kapta. A legjobb mellékszereplők díját a zsűri Gulyás Attilának, illetve Gubik Petrának, a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek ítélte oda. A XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány különdíját Kolti Helga színművész kapta. Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíjat adományozott Katkó Ferencnek, a Békéscsabai Jókai Színház színészének.