A 15 éves Budapest Jazz Orchestra koncertje

A 15 éves Budapest Jazz Orchestra koncertje

Ebben az évadban ünnepli fennállása 15. évfordulóját a Budapest Jazz Orchestra. A zenekar a Swing Evening Show című koncert show-val ünnepel szombaton négy énekes szólista közreműködésével a fővárosi Honvéd Kulturális Központban.

A tizenhét tagú big band muzsikusai közül többen eMeRTon- és Artisjus-díjjal elismert művészek, külföldön is elismert és foglalkoztatott zenészek, szólisták. A Budapest Jazz Orchestra meghívást kapott már a montreux-i dzsesszfesztiválra, a cannes-i MIDEM fesztiválra, valamint a Kolozsvári Állami Operába is – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Az új, Swing Evening Show című produkciót először tavaly szeptemberben láthatta a közönség a Budapest Jazz Clubban és a műsor nagy sikert aratott. A Budapest Jazz Orchestra a tradicionális big band zene kezdeteit, a szving korszakot mutatja be; a kétórás műsorban a zenekar négy énekessel, Fehér Adrienn-nel, Urbán Orsolyával, Farkas Gábor Gábriellel és Mujahid Zoltánnal kiegészülve a húszas évektől napjainkig kalauzolja el a közönséget. A csaknem évszázados meghatározó dalok mellett a zenekar tagjainak hangszerelései és szerzeményei is helyet kapnak a műsorban.

A Budapest Jazz Orchestra nagyszabású szabadtéri koncerttel zárja jubileumi évét: júliusban, a 43. Debreceni Jazz Napokon a világhírű amerikai szaxofonos, Joe Lovano lesz a zenekar sztárvendége.

Az 1998-ban alakult Budapest Jazz Orchestra napjainkra a kortárs zene nemzetközi szinten elismert képviselőjévé vált, az elmúlt tizenöt évben számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, és rengeteg külföldi előadóval adott közös koncertet. A zenekar feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét.

A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállását követi: szaxofonon játszik Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán és Varga György, harsonán Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos és Nagy Viktor Dániel, trombitán Csizmadia Dávid, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron és Pecze Balázs, zongorán Juhász Attila, gitáron Gyárfás István/Birta Miklós, nagybőgőn Hárs Viktor, dobon pedig Mohay András.

Kapcsolódó cikkek