Nemzetközi zenei kínálat a 24. Mediawave Fesztiválon Komáromban

Nemzetközi zenei kínálat a 24. Mediawave Fesztiválon Komáromban

Török pszichedelikus etno, andalúz flamenco táncosok, moldvai, gyimesi népzene és felvidéki szlovák népdalok is hallhatók a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten, melyet április 29. és május 3. között rendeznek meg a komáromi Monostori Erődben. Ezt közölték az MTI-vel a szervezők.

Az idei zenei program részeként induló Occupy Mediawave elnevezésű projekt az Occupy mozgalom szellemiségét közvetíti a zenei improvizáció, akciózene, happening és performansz eszközeivel. Pándi Balázs, a világhírű dzsesszdobos-videoriporter-programszervező is része lesz annak a 15 tagú nemzetközi csapatnak, amely szimbolikus akciókkal hódítja meg a Monostori Erőd eddig fel nem fedezett tereit, kazamatáit.

Pándi Balázs dolgozott már együtt Mats Gustafssonnal, aki idén már sokadszor lép fel a Mediawave-en, ezúttal a The Thinggel, amely zenekar mindent magába integrál, ami belefér a szabad zene kategóriájába, legyen az punk, improvizációs zene, klasszikus dzsessz, avantgárd vagy noise – olvasható a közleményben.

Fellép a dzsesszvilág különleges figurájának számító Elliot Sharp a Terraplane Quartettel, valamint a kortárs magyar improvizatív zene nagy alakjai, Geröly Tamás és Grencsó István, aki a nagy előd – Szabados György – zenei korszakát eleveníti fel.

A szervezők Andalúziában, a flamenco egyik őshazájaként számon tartott Jerezben találtak rá a Davinia Jaén Flamenco Group tagjaira, akik az Együttlét elejétől a végéig zenélnek majd, koncerten és workshopon egyaránt. A zenekar a dél-spanyolországi ételekkel és borokkal is megismertetik az érdeklődőket.

A korábbi Mediawave-ekről már ismert zenekarok közül fellép a zenei műhelyekben is tevékenyen részt vevő Ferenczi György és a Rackajam, a tavalyi Mediawave-en Párhuzamos Kultúráért díjat kapott Lakatos Mónika a Romengóval, valamint a moldvai és gyimesi népzenét játszó Csángálló, akik a napközbeni és éjszakai szabad zenéléseknek is szereplői lesznek.

Az idei Mediawave egyik kiemelt témájához, a Felvidékhez kapcsolódóan a népzenei program részeként fellép a komáromi Ritka Magyar Folkband és a szlovák népdalokat játszó Muzicka.

A Mediawave nemzetközi filmes versenyprogramjában 88, a magyarban 31, az online programban pedig 76 film versenyez, a fesztiválra a több mint 1500 nevezett filmből, 195-öt válogatott be a zsűri.

Az első alkalommal megrendezett online filmfesztiválon április 30-ig azok a művek tekinthetők meg, amelyeket az Úton elnevezésű kategóriába neveztek, és amelyek a fizikális vagy a szellemi útról, a bevándorlásról, a kivándorlásról, a válaszutakról vagy az alkotói utakról szólnak.

Az online filmfesztivál közönségdíját Szabó Károly Ha nem használ, nem is árt című, székely gyógyító füves emberekről szóló magyar-román dokumentumfilmje kapta meg.

A fesztivál helyszínként szolgáló Monostori erőd Dunai Bástyája új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel is bővült 2013-ban. A felújításának köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jött létre komplex kiállítótér, valamint fogadótér és rendezvényterek.