Nagy Gáspár költőre emlékeztek

Nagy Gáspár költőre emlékeztek

Nagy Gáspár költő, fotó: WikipediaNagy Gáspár Kossuth-díjas költő születésének 65. évfordulójára emlékeztek vasárnap szülőfalujában, a Vas megyei Bérbaltaváron, és idén először átadták a róla elnevezett irodalmi díjat is.

A község római katolikus templomában tartott megemlékezésen V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: Nagy Gáspár nemcsak mondta és írta, hanem élte is családja, szülőföldje és a kereszténység értékrendjét, és ez volt művészi igényességének mércéje is. Az elmúlt napokban születésének évfordulóját ünnepelve, vallomásos költészetéről és költői világáról szóló irodalmi konferencia, a sorainak és gondolatainak új életet adó vers- és prózamondó verseny, valamint a nevét viselő díj átadása is azt bizonyítja, hogy mindaz, amit életében képviselt, éppen olyan fontos és világos ma is, mint amikor még közöttünk élt. “Most már a mi feladatunk, hogy szellemi hagyatékát gondozzuk és életben tartsuk, hogy a felnövekvő nemzedékkel is megismertessük örökségét” – mondta.

A helyi iskola diákjainak és a térség művészeti csoportjainak Nagy Gáspár verseit és prózai műveit felelevenítő előadása után ünnepélyesen átadták a költő nevét viselő irodalmi és művészeti díjat, amelyet a kuratórium döntése alapján Falusi Márton költő, esszéíró, a Hitel folyóirat szerkesztője vehetett át.