Kiadják a Galaxis útikalauz stopposoknak egyik részének vázlatait

Kiadják a Galaxis útikalauz stopposoknak egyik részének vázlatait

Galaxis útikalauz stopposoknakKiadják Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyama egyik részének az író által elvetett vázlatait, amelyekre archívumában találtak.

Adams 16 fejezetet írt Az élet, a világmindenség, meg minden című harmadik részhez, de félbehagyta és elvetette, majd újrakezdte az egészet. A géppel írt oldalakat azonban megtalálták – más, korábban nem ismert szövegrészletekkel együtt – az írónak a Cambridge-i Egyetemhez került archívumában. Az eddig meg nem jelent részletek Jem Roberts új Douglas Adams-életrajzában, a The Frood című kötetben látnak napvilágot. A Galaxis útikalauz stopposoknak először rádiójátékként lett népszerű a BBC-n 1978-ban. Az Arthur Dent kalandjairól szóló első kötet 1979-ben jelent meg, amelyet aztán még négy követett.

Az író 2001-ben halt meg 49 évesen. Jem Roberts szerint Az élet, a világmindenség, meg minden első változata briliáns volt, tele vicces karakterekkel és jelenetekkel, Adams végül mégis félbehagyta. “Sokan azt gondolták, kidobta a kukába (az eredetit), de kiderült, hogy nem, itt van az egyetemen” – mondta Roberts a BBC-nek. Arra a kérdésre, hogy az író vajon miért dobta el a kétharmadrészt kész könyvet, Roberts azt válaszolta, hogy Adams akkoriban szakított barátnőjével, ami megviselte és új kezdetet akart. A szeptemberben megjelenő életrajzi kötetben az első rész, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből kimaradt részek is megjelennek. “Két rövid részletről van szó” – mondta Roberts.