illusztráció

Nagy sikerrel turnéznak Pakisztánban magyar néptáncosok és -zenészek

Nagy sikerrel turnéznak Pakisztánban magyar néptáncosok és -zenészek

Lelkendező beszámolókat közölt a pakisztáni sajtó a Bihari János Táncegyüttes és a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség közös turnéjáról, amely június 9. és 14. között három várost érint az ázsiai országban. Erről tájékoztatta az MTI-t Boross Sándor, a Bihari János Kulturális Egyesület ügyvezető elnöke.

“Az eleven ritmusok és a tánc fúziója elbűvölte a közönséget” – összegzi a hétfői iszlámábádi fellépést az International New York Times partnereként működő The Express Tribune című angol nyelvű pakisztáni lap. Az ország legrégebbi és legolvasottabb angol nyelvű lapja, a Dawn a magyar vendégek másnapi, szintén iszlámábádi koncertjéről azt írta, hogy a magyar néptáncosok bepillantást engedtek hazájuk gazdag kultúrájába – kiemelik például a náluk egzotikus hangszernek számító tárogatót -, egyúttal az eseményen szervezett gyűjtés révén hozzájárultak a Thar régióbeli aszály károsultjainak megsegítéséhez. A néhány éve alapított Daily Times szerint a magyar táncosok és zenészek lebilincselték, sőt “megigézték” a pakisztáni közönséget, a lap kritikusa elsősorban az előadás eleganciáját, a mozdulatok báját és méltóságteljességét dicsérte. “Az ember láthatta, hallhatta és érezhette a magyar szellemet” – fogalmazott.

A magyar művészek a fővároson kívül még két városban, Lahorban és Fajszalábádban lépnek fel – olvasható a turnét szervező pakisztáni magyar nagykövetség közleményében. Kiemelik, hogy a tíz főből – három pár táncosból és négy zenészből – álló csoport egyhetes turnéjának költségeit teljes egészében szponzori pénzből fedezik. A nagykövetség előzetes becslései szerint a négy előadást politikusok, miniszterek, nagykövetek és az üzleti élet vezető személyiségei is megtekintik.

Kapcsolódó cikkek