Ostromjáték, élő sakk és kincskereső játék a Sárvári Nádasdy Történelmi Fesztiválon

Ostromjáték, élő sakk és kincskereső játék a Sárvári Nádasdy Történelmi Fesztiválon

Ostromjátékkal, Portisch Lajos nemzetközi nagymester által irányított élő sakkjátszmával és országos ételmustrával is várják az idén július 15. és 20. között a Sárvári Nádasdy Történelmi Fesztiválra érkezőket. Ezt jelentették be a rendezvénysorozat szervezői sajtótájékoztatón szerdán a Rába-parti kisvárosban.

Szabó Krisztián, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület (NTHE) elnöke elmondta: hatodik alkalommal rendezik meg fesztivált, amelynek célja, hogy élményeket adjon a Sárvárra érkező turistáknak, valamint őrizze azokat a történelmi hagyományokat, amelyek a települést a Nádasdy-családhoz, annak leghíresebb szülöttéhez, a törökverő fekete béghez, Nádasdy Ferenchez kötik.

Hangsúlyozta: a fesztivál fő látványossága idén is a július 19-én délután zajló ostromjáték lesz, amely a magyar várvédők küzdelmét eleveníti fel az oszmán hódítókkal szemben. A rendezvény az idén is ingyenesen tekinthető meg a Nádasdy-vár falánál.

Az elnök kiemelte: a küzdelemben tíz történelmi hagyományőrző csoport 130 korhű jelmezekbe és fegyverzetbe öltözött tagja vesz majd részt, akik a fesztivál ideje alatt számos bemutatót tartanak. A csoportok a jelmezes felvonulásba is bekapcsolódnak, amelyet lovas bandériumok parádéja is színesít.

Szabó Krisztián szólt arról is: idén a gasztronómia fontos szerepet játszik a fesztiválon, hiszen annak keretében rendezik meg az Országos Nádasdy Ételmustrát, amely tradicionális gasztronómiai élményeket kínál, a verseny zsűrijében pedig az ismert sztárszakács, Bede Róbert is részt vesz.

Németh Szabolcs, az NTHE titkára a programkínálatból az élő sakkjátszmát emelte ki, amelynek “hadvezére” Portisch Lajos nemzetközi sakknagymester, a Nemzet Sportolója lesz, és amelynek élő sakkserege a magyar és a török jelmezbe öltözött hagyományőrzők lesznek, akik egy-egy lépés után ádáz fegyveres harcot vívnak egymással.

Izgalmas programnak ígérkezik a Nádasdy-vár első bástyája alatt lévő “rettegés kazamatájának” felkeresése, és folytatódik a népszerű kincskereső játék is, amelynek utasításait okostelefon segítségével kapják a játékosok.

Németh Szabolcs kitért arra is: a fesztivál ideje alatt gyűjtést szerveznek az Egri Vitézlő Oskola megsegítésére, amelynek felszerelései odavesztek egy hirtelen támadt tűzben.

Máhr Tivadar alpolgármester a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy Sárvár napjainkra az ország egyik legkedveltebb és nemzetközileg is elismert fürdővárosává, gyógyhelyévé vált, ahol évente 200 ezer vendég fordul meg, a vendégéjszakák száma pedig eléri a félmilliót.

Ahhoz, hogy Sárvár valóban “ötcsillagos” város legyen, az ide érkezőknek folyamatosan színvonalas programokat kell nyújtani, amelyre jó példa a történelmi fesztivál, amely hat nap alatt számos igényes zenei programot, színházi előadást, kirakodóvásárt is kínál – mondta.

A sajtótájékoztató végén bemutatták a történelmi fesztivál idei díjnyertes borát, amely Dénes Tibor pincészetének 2008-as évjáratú Ság-hegyi olaszrizlingje lett. A versenyben 11 pincészet 31 bora indult.