Orosz fafaragó-művészek kiállítása

Orosz fafaragó-művészek kiállítása

Két oroszországi fafaragó-művész több mint harminc munkájából nyílik tárlat jövő kedden a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban.

A szervezők tájékoztatása szerint Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov Nyizsnyij Novgorod-i mesterek tárlatán egyházi és világi témájú alkotásokat tekinthet meg a közönség. A kiállításon gazdag ornamentikájú, díszítő berakással készült képek és finoman kimunkált miniatúrák is szerepelnek. A tárlat nem csupán az orosz ikonok történetébe, de készítésük különleges technikáiba is bepillantást enged – közölte a múzeum.

A fából és nyírfakéreghéjból, fametszéssel készített ikonokról a novgorodi krónikák a 800-as években tesznek először említést. A két művész új, nemegyszer általuk feltalált módszereket ötvöz hagyományos technikákkal. Alkotásaik között a szentek ábrázatai és bibliai történetek mellett orosz tájakat, állatokat, mesebeli és mitológiai teremtményeket ábrázoló képek is szerepelnek.
 Alkotásaik megtalálhatóak a Nyizsnyij Novgorod-i terület Népi Iparművészeti Múzeumban, a Nyizsnyij Novgorod-i Lobacsevszkij Állami Egyetem múzeumában, a kanadai Kortárs Művészetek Múzeumában és Pjotr Nyikolajevics Vrangel családjának magángyűjteményeiben.