a Buckingham Palota, a brit királyi család rezidenciája

Kiállítás a brit királyok és hercegek gyermekkoráról

Kiállítás a brit királyok és hercegek gyermekkoráról

A brit királyok és hercegek három évszázadra visszanyúló gyerekkori emlékeiből látható kiállítás szombat óta a londoni Buckingham-palotában.

A Royal Childhood elnevezésű tárlaton több mint 150 tárgy, köztük gyermekruhák, családi fotók, privát filmfelvételek és játékszerek idézik fel többek között Erzsébet királynő, Vilmos herceg vagy az épp egyéves György gyermekkorát.

A királyi palota fényűző termeinek egy részét minden nyáron megnyitják nyolc-nyolc hétre a nagyközönség előtt, idén a gyerekszobákra esett a választás, a Királyi Gyermekkor című kiállítás szeptember 28-ig látogatható. A szervezők “rendkívüli bepillantást” ígérnek a brit uralkodócsalád tagjainak gyermekkorába.

Könnyen elfeledkezünk arról, hogy a királyi csemeték ugyanolyan gyerekek, mint bárki más, ha például a helyesírás megtanulásáról vagy a helyes viselkedésről van szó – hangoztatta Anna Reynolds kurátor. A későbbi Viktória királynő például 1832 szeptemberében, 13 évesen “nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szörnyen neveletlennek” írta le saját magát magatartási füzetében.

A királyi gyerekek játékszerei azonban néha valóban nem átlagosak, így például a James Bond-filmekből ismert ezüst Aston Martin DB5 miniatűr verzióját, amelyet András hercegnek ajándékozott születésnapjára a legendás autógyártó, bármely 007-rajongó megirigyelheti: a 16 kilométeres óránkénti sebességre képes játékautóról nem hiányoznak az olyan extrák, mint a cserélhető rendszámtábla, a rejtett géppisztolyok vagy az elektromos vízfecskendők.

A legújabb jövevénnyel, az egyéves György herceggel kapcsolatban kiállították egyebek közt keresztelőruháját és azt az aranyozott emelvényt, amelyről tavaly júliusban a Buckingham-palota udvarán bejelentették a kicsi megszületését.

A kiállításon kívül átmenetileg megnyitották a látogatók előtt azt a termet is, ahol Vilmos és Katalin esküvői fotói készültek.