Megkezdik a Zsolnay-kerámiák pótlását

Hamarosan megkezdődik a kerámiaelemek pótlása a pécsi vasútállomás felújítás alatt álló épületén. Ezt közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

Mint a vasúttársaság közleményéből kiderül, a Pfaff Ferenc tervei alapján 1900-ban elkészült állomásépületen az új főcímereket és az Indóház tér felőli oldalon elhelyezett korlátlábakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. készíti el. Felhívták a figyelmet arra, hogy az épület egésze örökségvédelmi felügyelet mellett, restaurátorok bevonásával újul meg. A vasútállomás homlokzati elemeinek nagy része egyébként nem szorul cserére, csupán néhányat kell pótolni. Az épületet burkoló Zsolnay-kerámiák többsége szintén jó állapotban van, ezeket a Hunyadi tér felöli részen újra felhasználják. A műemlékvédelmi dokumentációban Zsolnay-gyártmányként szereplő James Watt és George Stephenson arcképeket is restaurálják.

A műemléki leltár szerint egy pajzsot, két-két címert és postacímert, három-három girlandot és oroszlánfejes pajzsot, négy íves áthidalót, öt rozettát, hét konzolt, valamint a korlátelemek bábjait és a párkányok tojásléceit, fogazott elemeit fogják újragyártani. A közleményben kitérnek arra, hogy az 5332 négyzetméter alapterületű állomás komplex felújításakor műemlékvédelmi szempontok szerint korszerűsítik a felvételi épületet. A rekonstrukció ütemterv szerint halad: a kivitelező jelenleg szerkezetépítési, vízszigetelési, aljzatkészítési, falazási, bádogos, elektromos és gépészeti munkákat végez. A beruházás 2015 tavaszára készül el.  A MÁV tavaly indította el a száz százalékosa európai uniós forrásból finanszírozott, 25 állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programját. A projekt első, egyik legfontosabb és 1,4 milliárd forintos költségével legnagyobb eleme a pécsi állomás főépületének teljes körű felújítása és benne a kormányablak kialakítása.