Kasszasiker vagy hatalmas bukás lesz?

Kasszasiker vagy hatalmas bukás lesz?

a tábla ezt hirdeti: "Elnézést, de nincs Trierweiler könyvünk, van viszont néhány Balzac, Dumas, Maupassant és más"Fellázadt jó néhány francia könyvesbolt az ellen, hogy árusítsa Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valerie Trierweiler könyvét.

A csütörtökön kétszázezer példányban megjelent Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című kötetben Trierweiler a francai politikussal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Az újságíró Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a nem hivatalos poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. A kiadó az eladási toplista élére várja a könyvet, amelyből már minden kötet elkelt Franciaországban, az újabb kiadás szerdán kerül a boltokba.

Számos kereskedés kirakatában azonban feliratok jelentek meg, amelyek tudatják, hogy az üzletben nem kapható a könyv. “Tizenegyezer kötetünk van. Nem azért vagyunk itt, hogy Trierweiler és Hollande szemétládája legyünk” – olvasható az egyik kirakatban. “Ez a könyvkereskedés nem tervezi, hogy Trierweiler piszkos szennyesének kiteregetője legyen” – áll egy másikban. Más boltok a könyv iránti érdeklődést arra használják fel, hogy vásárlóikat rábírják komolyabb könyvek olvasására. “Elnézést, de nincs Trierweiler könyvünk, van viszont néhány Balzac, Dumas, Maupassant és más” – olvasható egy újabb feliraton.

Jean Birnbaum, a Le Monde francia napilap irodalmi mellékletének szerkesztője a Twitteren egyenesen arról írt, hogy “futótűzként terjed azon könyvkereskedők lázadása, akik nemet mondtak a kötet terjesztésére”. Gérard Collard, egy Párizs környéki könyvkereskedő azzal számol, hogy legalább félmillió példányban fog elkeni a könyv, amely feldühítette a politikusokat, de jól fogy a középosztály körében, amely úgy érzi, hogy Holland támadást indított ellenük, mivel államfőként számos adót megemelt.