Most dől el, kap-e magyar támogatást a Depardieu-film

Gérard DépardieuA Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága semmiféle döntést nem hozott még a Gerard Depardieu szereplésével, magyar koprodukcióban készülő első világháborús film támogatásáról. Erről a szervezet csütörtökön tájékoztatta az MTI-t és cáfolta a Hollywood Reporter értesülését, amely 2 millió dolláros támogatásról írt.

A hollywoodi portál értesülése szerint a film az első világháború idején egy szibériai hadifogolytáborban játszódik és azt mutatja be, hogy a foglyok hogyan állították színpadra Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A cikk szerint az előkészületeknél tartó produkció a Magyar Nemzeti Filmalaptól kétmillió dolláros támogatáshoz jutott, emellett 1,9 millió dolláros adókedvezményt is igénybe vehet Magyarországon. A Filmalap csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt cáfolta. “A Filmalaphoz a Filmservice Kft. augusztus végén nyújtott be pályázatot (It’s Showtime Siberia – Túl az Óperencián címmel), amely jelenleg hiánypótlás alatt van. A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága semmiféle döntést nem hozott még az említett filmtervvel kapcsolatban” – olvasható a közleményben.

A Hollywood Reporter beszámolója szerint Depardieu az orosz hadifogolytábor parancsnokát alakítja majd az It’s Showtime, Siberia! című produkcióban, amely Tasnádi István forgatókönyvéből, Vecsernyés János kamerája előtt születik az Oscar-jelölt román Robert Dornhelm rendezésében. A 15 millió dolláros (3,6 milliárd forintos) költségvetésű film az A Company produkciója, amelyet nemzetközi koprodukcióban készítenek el. A szereposztásban a Tudorok című tévésorozatból ismert ír színésznő, Sarah Bolger ifjú operettprimadonnát, Jamie Campbell Bower (A végzet ereklyéi – Csontváros) pedig karmestert játszik.

“Filmünk a távoli Szibériában raboskodó hadifoglyok megtörtént kalandjain alapul, akik saját felfogásukban főként emlékeikre támaszkodva vitték színre a klasszikus operettet, amelynek még a jellegzetesen női szerepeiben is görbe lábú bakák ugráltak a színpadon” – idézte Kalmár Péter producer szavait a film honlapjáról a hollywoodi portál. Depardieu számos orosz szerepet játszott – volt már Raszputyin is egy francia-orosz koprodukcióban – azóta, hogy tavaly orosz útlevelet és állampolgárságot is kapott. A felvételek jövőre kezdődnek magyar, német és osztrák helyszíneken, a film 2016-ban kerül a mozikba – ismertette a filmes portál.