Megjelent a Nemzeti Könyvtár hatodik sorozata

Megjelent a Nemzeti Könyvtár hatodik sorozata

Hat kötet jelent meg a Nemzeti Könyvtár hatodik sorozatában kedden. Baktay Ervin, Szentgyörgyi Albert, Dékány András, Szenczi Molnár Albert, Krúdy Gyula és Nemeskürty István munkái.

A 2012-ben indult Nemzeti Könyvtárban a tervek szerint négy, egyaránt 24-24 kötetet tartalmazó hullámban összesen 96 kötet jelenik meg 2018-ig – mondta el Kurucz Éva kormányszóvivő a sorozat keddi budapesti bemutatóján.

A Nemzeti Könyvtár második hullámának köteteihez nyolc neves politikustól, nyolc kiemelt intézmény jelenlegi vagy egykori vezetőjétől, és nyolc egyházi méltóságtól kértek három-három ajánlást, ezek közül választottak ki egy-egy kötetet – közölte Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.

A kedden bemutatott, hatodik sorozatban Tarlós István főpolgármester Baktay Ervinnek a nagy felfedezőről, Körösi Csoma Sándorról írott könyvét javasolta kiadásra, míg Szentgyörgyi Albert Az őrült majom című köteténél “tudós ajánlott tudóst”, hiszen Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének ötlete alapján adták ki a C-vitamin felfedezőjének nagyszerű esszéjét – számolt be.

Kerényi Imre elmondása szerint Dékány András Matrózok, hajók, kapitányok című munkája – melyet Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke ajánlott az ifjúsági irodalom legjavához tartozik, Szenczi Molnár Albert Magyar zsoltároskönyve pedig “csodálatos költői remekmű”. A Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára kiadott kötetbe az összes zsoltár kottaképe is bekerült.

Matolcsy György jegybankelnök “Krúdy ízeit” ajánlotta – az Előhang egy kispörkölthöz című kötet Szigethy Gábor szerkesztésében jelent meg -, míg Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének ajánlására Nemeskürty István Önfia vágta sebét című munkáját adták ki.

Kerényi Imre az MTI-nek elmondta: tervei szerint az utolsó hullámban a kortárs magyar irodalom alkotóinak kötetei jelennének meg a magyar könyvtárosok szavazatai alapján.

A célja szerint a magyar írott kultúra legjavát egységes sorozatba gyűjtő Nemzeti Könyvtár első köteteit 2012. október 3-án adták ki. A válogatás szempontjai az olvasmányosság, a sokszínűség és a nemzeti önbecsülés erősítése. A könyvek hét rovatba rendeződnek: magyar írók, hősök, tájak, mesék, ízek, ritkaságok és ünnepek.