Szent Mihály-napi búcsú lesz a hétvégén Veszprémben

Szent Mihály-napi búcsú lesz a hétvégén Veszprémben

A Szent Mihály-napi búcsú pénteken és szombaton várja az érdeklődőket Veszprémben, ahol népszerű programnak ígérkezik a pásztorkutya-bemutató és a birkaterelés.

Porga Gyula elmondta, hogy a népművészeti vásár mellett néptáncbemutatók és más kulturális programok is várják az érdeklődőket, akik a rendezvény napjaiban ingyenesen látogathatják a nyáron átadott Hősök Kapuja Látogatóközpontot, valamint a Tűztornyot is.

A polgármester arról is beszélt, hogy a veszprémi fesztiválszezon a nyár eleji Gizella-napoktól a Szent Mihály-napi búcsúig tart. Hozzátette: ezek a programok a gazdasági életre is jó hatással vannak, ezt jelzi, hogy a tavalyihoz képest 32 százalékkal nőtt a városban eltöltött vendégéjszakák száma. A rendezvény a városi és az egyházi intézmények széleskörű összefogásának eredménye – – hangsúlyozta Porga Gyula, kiemelve, hogy a Szent Mihály-napi búcsú keretében Veszprém egy szombat estére tervezett tűzgyújtással csatlakozik az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! országos akcióhoz.

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ igazgatója a programok közül kiemelte a szintén szombat estére tervezett fényfestést, amely során szentek képei elevenednek meg a veszprémi Szentháromság téren. Az igazgató hozzátette: a népi hagyományokat eleveníti fel a pásztorok bejövetele és megáldása a várszínpadon, a Csurgó zenekar pedig a gyermekeket várja vasárnap délutáni koncertjével. A szentmisét a Szent Mihály-bazilikából a Mária Rádió közvetíti – mondta Neveda Amália.