Rangos elismerés Kőszeg Ferencnek

Kőszeg FerencKőszeg Ferenc jogvédő, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke nyerte el az egyik legrangosabb német magándíjat, a kasseli polgárok díját, az Értelem prizmáját. Ezt közölte a Magyar Helsinki Bizottság az MTI-vel.

A díjat vasárnap a kasseli operaházban adták át Kőszeg Ferencnek. Az 1990-ben alapított, és először egy évvel később kiosztott szobrot “olyan emberek vehetik át, akik munkásságukkal bizonyították, hogy türelemmel és megértéssel sikerülhet lebontani a világnézeti korlátokat, illetve, akik képesek voltak megmutatni, hogy az egyén hatással lehet akár az ellenséges környezetére is” – írta közleményében a Helsinki-bizottság. A díj első kitüntetettje Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter volt, akinek a vasfüggöny lebontásában vállalt szerepét ismerték el.

Az évente kiosztott díjjal tízezer eurós jutalom is jár, amelyet a kasseli polgárok közadakozással gyűjtenek össze. Kőszeg Ferencet az adományozók nevében Fischer Ádám karmester köszöntötte, és beszédet mondott Erhard Busek, Ausztria egykori alkancellárja is. Magyar állampolgárok közül Kőszeg Ferenc előtt eddig csak a néhai miniszterelnök Horn Gyula vehette át az elismerést 1995-ben. Tavaly Jürgen Habermas filozófusnak és szociológusnak ítélték oda a díjat, méltatva elkötelezettségét a közös európai jövő és a kozmopolita irányultságú világtársadalom építése mellett.