Acappella fesztivált rendeznek Szegeden

Acappella fesztivált rendeznek Szegeden

Az ötszörös Grammy-díjas brit The Swingles is a vendége lesz a Fool Moon Acappella fesztiválnak, amely pénteken kezdődik Szegeden. Így tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A hangszeres kíséret nélküli, énekelt zene műfaját bemutató, a maga nemében egyedülálló fesztivált – számtalan külföldi verseny és fellépés tapasztalatait hasznosítva – a szegedi Fool Moon vokálegyüttes alapította 2005-ben. Az elmúlt években a fesztivál közönsége megismerkedhetett a műfaj legjobb hazai képviselőivel, és többször is álló ovációval üdvözölte a külföldi acappella zene és beatbox kiválóságait.

A kétnapos fesztivál nyitányaként a székesfehérvári Musicolore Énekegyüttes és a WindSingers vokálegyüttes koncertezik pénteken az IH Rendezvényközpontban. A másfél éve alakult Fejér megyei csapat első sorban a klasszikus énekiskola hagyományait követi, nyitottságuk a vokális világra az európai szellemiséget hordozza magában. A különböző zenei stílusok, műfajok között válogatnak a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig.

A WindSingers szívesen ad elő számokat a dzsessz és a pop műfajában egyaránt, műsorukat a különleges hangzás és humor jellemzi. Többször énekeltek a szegedi fesztiválon és megmutatták magukat a grazi Vokal Total nemzetközi a cappella versenyen, ahol ezüst diplomát szereztek pop és dzsessz kategóriában is.

A házigazda Fool Moon szombaton áll színpadra. A 2001-ben az első magyar pop-acapella csapatként létrejött együttes az elmúlt másfél évtizedben számos nemzetközi elismerést szerzett, a műfaj legismertebb hazai képviselői és Nyugat-Európa fesztiváljainak állandó fellépői.

A vokális zene határait több mint fél évszázada feszegető The Swinglesszel is szombaton találkozhat a közönség. 1963-ban az amerikai születésű Ward Swingle párizsi vokalistákból összeállított egy együttest abból a célból, hogy énekhangokon szólaltassák meg Bach billentyűs hangszerekre írt zenéjét. Az így elkészült Jazz Sebastian Bach című album azonnal a hírnév pályájára állította a csapatot.

Repertoárjuk azóta a legváltozatosabb zenei stílusokkal bővült, és eredeti szerzeményekkel is gazdagodott. A londoni együttes jelenlegi felállását adó hét fiatal énekest ugyanaz az újító szellem vezérli, ami a 60-as évek első sikereit óta átjárja az ötszörös Grammy-díjas csapatot.

Kapcsolódó cikkek