Tudományos konferencia az első világháborús hétköznapokról

Tudományos konferencia az első világháborús hétköznapokról

Közös kétnapos tudományos konferenciát tart A háborús hétköznapok címmel a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) október 6-án és 7-én Budapesten.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum MTI-hez eljutatott közleménye szerint a tanácskozás célja a harctereken és a hadifogoly-táborokban, valamint a hátországban zajló mindennapi élet valamennyi jellemző és specifikus aspektusának bemutatása.

Az intézmény 2008-tól 2010-ig három egymást követő évben már rendezett hasonló, több tudományágat érintő és műhelymunkán alapuló konferenciát a háborús hátország sokszínűségének érzékeltetésére, így a mostani tanácskozás ezek folytatásának tekinthető.

Október 6-án, kedden a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mások mellett Siposné Forgon Szilvia beszél a háború magántörténeti dimenzióiról Katonasorsok címmel, míg Sallay Gergely a múzeumnak a világháborús időszakból származó különleges numizmatikai emlékeit mutatja be. Egyebek mellett előadást lehet majd meghallgatni IV. Károly és a magyarok kapcsolatáról, valamint arról is, hogy miről árulkodnak a József hadikórház műtéti naplói.

A tanácskozás október 7-én, szerdán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban folytatódik, ahol mások mellett S. Nagy Anikó a Nagy Háború alatti élelmiszerhamisításokról, Peterdi Vera a háborús propaganda háztartásokban előforduló eszközeiről, Sipőcz Mariann pedig a szibériai magyar hadifogoly-színházakról fog beszélni.

További előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a katona- és hadifestőkről, az első világháború alatt született térhatású fényképekről, valamint szó lesz arról is, hogy miként csapódtak le a háborús hétköznapok a Borsszem Jankó politikai élclap rajzaiban – olvasható a konferencia programjában.

Kapcsolódó cikkek