Magyarok is döntősök a harsona versenyen

Magyarok is döntősök a harsona versenyen

Két magyar versenyző is bejutott a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének vasárnapi döntőjébe.

A Budapest Music Center idén először meghirdetett versenyére 25 országból 65 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását szeptember 18. és 25. között Budapesten. Csütörtökön tizennégy fiatal harsonaművész, kilenc tenorharsonás és öt basszusharsonás részvételével zajlott a verseny középdöntője. Minden középdöntős egy kötelező és egy szabadon választott darabot játszott el zongorakísérettel – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A nemzetközi zsűri döntése alapján a vasárnapi döntőbe három-három versenyző jutott be mindkét kategóriából. Tenorharsonán Ricardo Faustino Diaz (Mexikó), Karol Gajda (Lengyelország) és Juhász István (Magyarország); basszusharsonán Veér Mátyás (Magyarország), Sebastian Cifuentes Zuluaga (Kolumbia) és Adib Corea Vera (Brazília).

Juhász István 1986-ban született. 2009-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Hőna Gusztáv tanítványaként szerezte meg diplomáját. Jelenleg a Badische Staatskapelle Karlsruhe harsonása. Veér Mátyás 1981-ben született Magyarországon, 2006-ban ő is Hőna Gusztáv tanítványaként végzett a Zeneakadémián. 2008-ban a jeju-i nemzetközi basszusharsona-versenyen első lett, jelenleg a Netherland Philharmonisch Orchestra művésze.

A nemzetközi zsűrit Hőna Gusztáv elnökletével Chris Houlding angol, Irwin Wagner amerikai, Gabriel Madas osztrák, Jacques Mauger francia, valamint Balogh Sándor és Wágner Csaba magyar pozanista alkotja. A kategóriák első díjasai ötezer eurót, a másodikak háromezer eurót, a harmadik helyezettek ezer eurós versenydíjat vihetnek haza. A versenyt a díjazottak nyilvános koncertje zárja szeptember 25-én vasárnap a BMC koncerttermében.

A BMC világszerte 406 zenei főiskola és konzervatórium, 123 zenekar és 38 harsonaszövetség részére juttatta el a felhívását. Európából fehérorosz, brit, cseh, dán, francia, holland, lengyel, litván, német, norvég, olasz, osztrák, orosz, spanyol, szlovén, ukrán és magyar jelentkezők voltak, a tengerentúlról amerikai, ausztrál, brazil, kínai, kolumbiai, mexikói, perui és tajvani versenyzők neveztek.

A verseny kezdeményezője Hőna Gusztáv harsonaművész és egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában.

Kapcsolódó cikkek