Változatos programok Csongrád megyében

Változatos programok Csongrád megyében

Az ókori Pompeji kincseivel, a kortárs magyar festészettel, a legjelentősebb hazai újkőkori lelet, a Sarlós isten megtalálásának körülményeivel és a hagyományos mesterségek fogásaival is megismerkedhetnek azok, akik a következő hetekben ellátogatnak valamelyik Csongrád megyei közgyűjteménybe a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

Szegeden október 15-én Pompeji jegyében szervezik meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját. A városban három helyszínen a nápolyi régészeti múzeum és hazai közgyűjtemények anyagából rendezett kiállítások mutatják be az ókori Pompeji világát, az akkori életet Pannónia provinciában, illetve Szeged környékén. A vendégek ezen az estén részesei lehetnek egy Isis-szertartásnak, megismerkedhetnek a pompejii leletek restaurálásának érdekességeivel vagy a római kor politikai machinációival.

A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában egy mindenki számára kedves gyermekjátékot, a hintalovat bemutató időszaki kiállítás is látható majd.

Szeged-Alsóvároson, a Napsugaras Tájházban népi játszóházat szerveznek, gyerekek megismerhetik a kenderfeldolgozás vagy a gyékényfonás fogásait, a nagyobbak pedig izgalmas feladatokat megoldva egy útinapló titkait megfejtve fedezhetik föl a 19-20. századi Szeged titkait.

Hódmezővásárhelyen, az egyik legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti kiállításnak, a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak helyet adó Alföldi Galériában október 22-én nagy rajzolásra várják a családokat. A szervezők biztosítják a festéket és az ecsetet, a vállalkozó szelleműek pedig a kiállításon gyűjtött élményeiket is felhasználva létrehozhatják saját alkotásaikat.

Szentesen a Koszta József Múzeumban egyebek mellett rendhagyó műhelyfoglalkozáson mutatják be a közgyűjtemény névadója által festett Szélmalom című képet, a városra jellemző fekete kerámia titkait, egy kerékpártúra résztvevői pedig az ecseri templomromhoz is ellátogathatnak.

Makón az Ősi kultúrák a hagymaföldek alatt címmel a Maros-parti város térségében talált régészeti leleteket bemutató kiállítás nyílik, egy másik tárlaton pedig Choma József festményeit láthatják a vendégek. A Magyar Festészet Napja alkalmából pedig itt is közös alkotásra várják a diákokat.

Szegváron a következő hetek kézműves és gasztronómiai foglalkozásai mellett október 25-én Béres Mária régész tart előadást a legjelentősebb hazai újkőkori lelet, a Sarlós isten megtalálásának körülményeiről és a település környékét hétezer évvel ezelőtt benépesítő emberek életéről.