A legjobb idegen nyelvű film kategóriába 85 ország nevezte filmjét

A legjobb idegen nyelvű film kategóriába 85 ország nevezte filmjét

Nyolcvanöt ország nevezte filmjét az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Jemen először küldött filmet a mezőnybe. Ezt jelenttte be szerdán az amerikai filmakadémia.

Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című alkotását nevezte a kategóriába, amelynek mezőnyét többfordulós válogatás után szűkítik le végül az öt Oscar-jelöltre.

Chile Pablo Larrain Neruda című filmjét küldte a versenybe, Ausztriából a Stefan Zweig: Farewell to Europe, Kanadából Xavier Dolan Ez csak a világ vége című drámája indul a díjért.

A franciák nevezettje Paul Verhoeven Ella című filmje, a németek a Toni Erdmann című vígjátékot küldték, Iránból Aszgar Farhadi Az ügyfél című alkotását, Olaszországból pedig Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című, menekültekről szóló dokumentumfilmjét nevezték.

Mexikóból Jonás Cuarón, az Oscar-díjas Alfonso Cuarón fiának alkotása, a Desierto szerepel az oscars.org honlapon található listán, Lengyelországból a vasárnap elhunyt Andrzej Wajda Powidoki (Emlékképek) című filmjével nevezett a díjmezőnybe.

Oroszországból Andrej Koncsalovszkij Paradise (Mennyország) című háborús drámájával pályáztak az Oscarra, Romániából Cristi Puiu Sieranevada című filmjével. Spanyolország Pedro Almodóvar Julieta című drámáját, Svédország pedig Az ember, akit Ovénak hívnak című filmet küldte a mezőnybe. De koszovói, nepáli, albániai és kubai alkotás is szerepel a nevezettek között.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. A hatvanadik évforduló alkalmából a testület hozzáférhetővé tette a kategória díjazottjainak köszönőbeszédeit és egy ezzel kapcsolatos fotógalériát is.

Tavaly Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát.

A 89. Oscar-díjátadó ceremóniát 2017. február 26-án rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát az ABC televízió élőben közvetíti, az adást a világ 225 tévécsatornája szintén sugározza majd.

Kapcsolódó cikkek