Átadták a Centrál Színház új előterét

Átadták a Centrál Színház új előterét

Átadták csütörtökön a Centrál Színház megújult előterét: a budapesti színház októbertől teljesen átépített, modern előcsarnokkal fogadja nézőit.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az eseményen elmondta, hogy csaknem 50 éve nem történt nagyobb átépítés az épületben, így ideje volt az átalakításnak. A mostani felújítással a mai elvárásoknak megfelelő közösségi tér várja a nézőket, és mindezt a színház társulata saját erejéből, külső, fővárosi támogatás nélkül valósította meg – hangsúlyozta a főpolgármester, köszönetet mondva a társulatnak az eddigi sikerekért.

Tarlós István felidézte, hogy a csaknem 120 éves intézmény falai között mindig szórakoztatás folyt, eredetileg mulatóként működött, 1918 óta színház, és 2008 óta működik Centrál Színházként. Mint kiemelte, a Centrál Színház sikere jelentősen hozzájárul Budapest színházi életének felíveléséhez, ami ma már európai szinten is kiemelkedő.   

A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy hamar befejeződik a jelenleg még fővárosi fenntartású színház magánosítása, hiszen – mint fogalmazott – “Puskás Tamásék kezdeményezése láthatólag sikerre vezet, meg tudják csinálni, amit terveztek, amit ígérnek”.

Puskás Tamás felidézte, hogy 2003-ban költöztek be “albérletbe” a Vidám Színpad akkori épületébe, és kezdtek el rögtön építkezni. A színház kopott, fekete épület volt, közönsége elhagyta, a szakma megvetette, és fenntartója, a főváros nem nagyon bízott benne, hogy valami létrejöhet még itt, csak ők hittek ebben. “Ma elmondhatjuk, hogy főbérlők vagyunk ebben az épületben és főbérlők a színházszerető budapesti nézők szívében” – fogalmazott.

Puskás Tamás az MTI kérdésére elmondta: hogy a felújítás, amelynek keretében az előtér mellett az öltözők és a szervezésnek helyet adó épületrész is megújult, a színház saját bevételeiből, 170 millió forintból valósult meg.

Az eseményen részt vettek a Centrál Színház művészei és támogatói, többek között Básti Juli, Kern András, Törőcsik Mari, Haumann Péter, Verebély Iván, Cserna Antal, Magyar Attila és Schmied Zoltán.

Törőcsik Mari az MTI-nek elmondta, számára azért különösen fontos ez a színház, mert Puskás Tamás és Básti Juli nevéhez kötődik. “Básti Juli nekem a nagy színésznők nagy színésznője” – hangsúlyozta, hozzátéve: Puskás Tamás csodálatos színházat hozott létre, amely a szórakoztatást is olyan magas színvonalon műveli, amit mindig elvárt volna a jó színházaktól.