Erzsébet királynő leleplezte új portréját

Erzsébet királynő leleplezte új portréját

A pillanat, amikor a királynő meglátta saját magát, fotó: FacebookII. Erzsébet királynő maga leplezte le kedden Londonban legújabb portréját, amelyet az északír művész, Colin Davidson készített az uralkodóról.

A brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg a Co-Operation Ireland nevű jótékonysági szervezet fogadásán vett részt – írta a BBC News.

Davidson már számos közismert személyről, köztük politikusokról, művészekről, színészekről és zenészekről készített portrét, ám saját bevallása szerint az uralkodó megfestése nagy kihívás volt számára.

“Itt van valaki, aki a világ talán legismertebb arca immár több mint 63 éve” – mondta a művész az alkotás leleplezését megelőzően a BBC-nek, hozzátéve, hogy a festészetről való minden tudását bevetette az arckép elkészítéséhez.

Davidson szerint festés közben nem tudott elvonatkoztatni “annak jelentőségétől és az azzal járó felelősségtől”, hogy egy uralkodó portréját készíti.

A művész azután kapott megbízást az arckép elkészítésére, hogy a brit uralkodó 2012-ben Észak-Írországba látogatott.

A belfasti Lyric Színházban II. Erzsébet először fogott kezet Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettessel, aki az 1970-es években az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katonai tanácsának magas rangú tagja volt. A színházban Davidson számos portréja látható, amelyeket a királynő is szemügyre vett látogatásakor.

Mielőtt a királynő modellt ült volna neki idén májusban, a festő ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy kiválassza a legmegfelelőbb helyet az arckép alapjainak elkészítéséhez.

Davidson nagyjából húsz vázlatot és számos fényképet készített az uralkodóról. A művész elmondta, hogy a vázlatok nem csupán a modell arcának vonásai miatt fontosak számára, hanem mert saját érzéseit és az együtt töltött idő hangulatát is megörökítik.

Davidson végül a északír Down grófságban lévő műhelyében fejezte be a portrét. “Ez a kép nem csupán az én szememen, hanem egy ír ember szemén keresztül mutatja meg a királynőt. Évek óta szemtanúja vagyok annak, ahogy az uralkodó igyekszik szorosabbra fűzni az angol-ír kapcsolatokat” – jegyezte meg a művész.

A festmény keddi leleplezésén Arlene Foster északír miniszterelnök és Martin McGuinness is részt vett.