Szavazzon, hogy tudjuk, mi a véleménye!

Önt érdekli a politika?

Igen
Nem
Csak bizonyos időszakokban (pl. választás) figyelek rá
Nem tudom

Közérdekű információk

Egy igazi Stradivarin játszott a kis Virtuóz

2017. április 21. Sikeradó/OS

Simic Alexander

Simic Alexander, fotó: mediaklikk.hu

Óriási megtiszteltetés ért egy 13 éves csellistát a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató válogatóján. Simic Aleksander játéka annyira megtetszett az egyik zsűritagnak, Várdai István világhírű csellóművésznek, hogy a zsűri értékelés közben azonnal elhagyta a stúdiót és saját hangszerével, egy az 1673-ban készült eredeti Stradivari-csellóval tért vissza, és átadta a felbecsülhetetlen értékű hangszert az ifjú tehetségnek.

Az Ausztriából érkezett kis versenyző, miután túl volt az első megilletődésen, és megérintette a hangszert, amelyből mindössze 65 darab létezik az egész világon, élt a lehetőséggel, hogy kipróbálja hangszercsodát. Nem véletlen, hogy Aleksander lenyűgözte Várdai Istvánt, hiszen a fiatalember napi hat órát gyakorol, sokszor édesanyjának kell közbelépnie, hogy ne vigye túlzásba. Édesanyja persze rendkívül büszke a fiára.

"Én a világ legjobb tanáránál, Starker Jánosnál tanultam, ezért tudom, hogy amit továbbadok, az jó. Azt szeretném, hogy ő még jobb legyen" - mondta el a felvétel után Aleksander édesanyja, Simic-Németh Éva.

"Nagyon érett, nagyon stabil elképzelése van; van mondanivalója a játékának és, ami a legfontosabb, hogy tud adni a színpadon abból a szép energiából, amit birtokol" - összegezte Várdai István az adás után, hogy mi indította arra, hogy egy 13 éves gyerek kezébe adja a felbecsülhetetlen értékű hangszert, amelyen Jacqueline du Pré is játszott korábban, és amelyet később a legendás csellóművészről du Pré Stradivariusnak nevezett el új tulajdonosa, a világhírű amerikai zenész, Lynn Harrel. A hangszer az 1673 Stradivarius néven is ismert, hiszen ez az egyetlen cselló, amely abban az évben készült a híres hangszerkészítő, Antonio Stradivari műhelyében.

"Könnyű volt rajta játszani, olyan meleg hangja van. Nagyon jó volt" - mondta még mindig az élmény hatása alatt Aleksander, aki hozzátette, hogy szólista is szeretne lenni, zenekarban is szeretne játszani és tanítani is szeretne, azaz mindent akar, ami cselló. Mondhatjuk, hogy a legjobb úton van az álmai felé, hiszen a Virtuózoknak és Várdai Istvánnak köszönhetően már 13 évesen Stradivarius csellón játszott.

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei szériájában ma este 19.30 órától a Duna televízión a kicsik válogatóját láthatják a csatorna nézői.


0
E-mail cím:


Jelszó: