Nagy sikert aratott egy magyar program

Az Európai Nyelvi Díjjal ismerték el a Szépművészeti Múzeum barANGOLunk (DepARTures) című nyelvoktatási programját, amelyben a műalkotások segítségével fejlesztik a résztvevő gyerekek angoltudását. 

A jelenleg iskolai tesztelés alatt álló tananyag azokban a táborokban, amelyeket a múzeum szervezett, jól vizsgázott, most pedig az Európai Bizottság elismerését is kiérdemelte – közölte a Tempus Közalapítvány kedden az MTI-vel.

Az alapítvány 15 éve adományoz Európai Nyelvi Díjat azoknak a kreatív és példaértékű nyelvoktatási programoknak, amelyek kiemelkedő módon támogatják a nyelvtanulást Magyarországon. A barANGOLunk múzeumpedagógiai program interaktív tananyagát diákok számára dolgozta ki Juhász Litza múzeumpedagógus azzal a céllal, hogy a fiatalok művészettörténeti és nyelvi ismereteit párhuzamosan lehessen fejleszteni.

A festményeken és szobrokon ábrázolt emberek, tájak és jelenetek egy izgalmas történeten vezetik keresztül a résztvevőket, akik kalózzal és varázslóval is találkozhatnak, valamint labirintusban és lakatlan szigeten is kóborolhatnak, miközben számtalan angol szót és kifejezést tanulhatnak meg. A tanulók fantáziájára is szükség van, hiszen a történet részleteit ők maguk találják ki. Ez a játékos tanulási forma az eddigi résztvevők számára informatívnak, motiválónak és a nyelvtanulás szempontjából hasznosnak bizonyult.

A múzeum gyerekek számára szervezett nyári táboraiban évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert, és folyamatban van a program iskolai tesztelése is. A feladatok és játékok mellett a műalkotások elemzéséhez tanári segédanyagot, illetve művészettörténeti háttéranyagokat állítottak össze, amelyeket a későbbiekben pedagógusok is használni tudnak a nyelvóráikon.

Mint írják, a művészet bevonása már önmagában is megkönnyítheti az angoltanulást, de az, hogy a programban aktív részvételre ösztönzik a tanulókat, fejlesztik a problémamegoldó készségüket, az önállóságukat és a kreativitásukat, mindenképpen egyedülállóvá teszi a Szépművészeti Múzeum kezdeményezését.