Fókuszban a jövendő

A jövőt veszi górcső alá a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében a kilencedik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet szeptember 28. és október 1. között tartanak a fővárosban.

Beszélgetések, gyerekprogramok, városi séta, zene és film is várja az érdeklődőket a négynapos rendezvényen, amely az idei téma jeles magyar és külföldi előadóit, szerzőit, szereplőit sorakoztatja fel. Kiemelt figyelmet fordít a fesztivál a visegrádi régióra, innen érkezik a külföldi vendégek jelentős hányada és témaként is több program foglalkozik a közvetlen “szomszédsággal” – közölte a PIM csütörtökön az MTI-vel.

Szeptember 28-án a megnyitót követően Visegrádi jövőkép ’89 címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, amelyen szó lesz többek között arról, hogy mi vár a régióra, a kultúrára és az irodalomra az elkövetkező években, majd a múzeum által felkért magyar és visegrádi írók jövőről szóló írásaikból olvasnak fel Utópia 501 címmel. A Katona József Színházban rendezendő Lucha libro programon pedig írók “párbajoznak” a ringként funkcionáló színpadon.     

Szeptember 29-én Az irodalom, az olvasás és a könyv jövője címmel tartanak beszélgetést, majd Dmitry Glukhovsky román író Metró 2034 című könyvéről lesz szó a szerző részvételével. A Férfi munka? – Női szerzők a sci-fi világában című beszélgetésen a női írók szerepét és jelenlétét vizsgálják a tudományos-fantasztikus irodalom területén. A második nap slam esttel zárul a múzeumban.

 
Szeptember 30-án a Bölcs Kavics 8-12 éveseknek szóló kreatív foglalkozásán a gyerekek kipróbálhatják, milyen saját rajzolt karakterekkel játszani, de belekóstolhatnak a programozásba is. Szilágyi Adrienn történész vezetésével belvárosi sétát rendeznek két alkalommal szeptember 30-án és október 1-jén.
 
A fantasztikus műfajokról lesz szó a Pop- és magaskultúra – áll-e még a sci-fi gettó? című beszélgetésen, majd bemutatják Ondrej Stindl Interzóna című könyvét. Az esti beszélgetésen az Y és Z generáció tapasztalatairól és jövőképéről, a legújabb irodalmi trendekről, az irodalom megítéléséről, kulturális és társadalmi szerepéről lesz szó.

Az esemény zárónapján időutazós városi játékot, a Mesemúzeumban pedig kézműves foglalkozást tartanak, a PIM-ben a Filmvilág folyóirattal közösen öt sci-fit vetítenek. A nap folyamán szó lesz még a tudományos-fantasztikus világrendekről és a mesterséges intelligenciáról is. A fesztivál ideje alatt különféle installációkat mutatnak be, de a Kiterjesztés című performanszon is részt vehetnek az érdeklődők. A program zenés filmklubbal zárul Némafilmzene címmel – írták a tájékoztatóban.