Kezdődik a fiatal alkotók színházi fesztiválja

Kezdődik a fiatal alkotók színházi fesztiválja

Hat olyan fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a kedden kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon, amelyet fiatal alkotók állítottak színpadra. Erről tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület a médiát.

A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A Mengele törpéi című nyitó előadás az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermeke történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai. A produkció a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatóinak vizsgaelőadása, melyet Réczei Tamás rendezett.

Másnap a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadását láthatja a közönség, amely tavaly tavasszal elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját a Színművészeti Egyetemek Találkozóján. Székely János drámáját a k2 Színház két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter állította színpadra. Gyöngy Zsuzsa egy különleges nő életét eleveníti fel a Radioaktív című monodrámában, melynek rendezője Kovács Dániel Ambrus. Az előadás középpontjában Marie Curie, a nő, az anya, a Sorbonne első női professzora áll, akinek lengyel bevándorlóként, zsidóként és nőként kellett boldogulnia az 1900-as évek elejének Franciaországában.

A k2 Színház rendszeres résztvevője a fesztiválnak, amelyre idén egy klasszikussal, az Antigonével térnek vissza. A Fábián Péter rendezte produkcióban az Antigoné-Kreón konfliktust egybeszőtték a diktatórikus tanár és a lázadó diáklány összeütközésével, átélhetően modellezve a zsarnokság és kiszolgáltatottság körülményeit. Május 26-án az Örkény Színház a külhonban boldogulásukat keresők megpróbáltatásait bemutató, Diggerdrájver című előadásának címszerepében Epres Attilát láthatják a nézők.

A fesztivál záró előadásán a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai mutatják be a Na most akkor című előadást, amelyet Szebeni Zoltán vezetésével állítottak színpadra. A produkcióval a társulat az I. Országos Diákszínházi Fesztiválon elnyerte a Legjobb Csapat díját, majd a középfokú színházművészeti képzésen résztvevők seregszemléje, a Nemes Feszt fődíját.