Több mint 45 millió hangjátékra és online sorozatokra

Több mint 45 millió hangjátékra és online sorozatokra

Hangjátéksorozatok és online tartalmak készülhetnek 45,7 millió forintból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával. Ezt közölte az NMHH szerdán.

Tizenöt hangjátéksorozat terve 38,7 millió forint támogatást kapott a médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának tavaly meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán. Ennek nyomán hangjáték készül Móricz Zsigmond Rokonok című művéből és Örkény István Babik című befejezetlen regényéből, valamint Szabó Magda A hallei kirurgus című hangjátékát is feldolgozzák. Ezek mellett Gróf Batthyány Lajos vértanúsága, valamint Bibó István letartóztatása és perbefogása is megelevenedik majd a hallgatók számára.

Az 1944 és 1948 között játszódó Márai, Gaál és Schwirián a háborúban című alkotássorozat három személyes történetet mutat be, míg a Harakiri című regény adaptációjában a fiatal író a valóság és a megélt fantázia határát keresi, a Heverő, avagy Csernyenko kézdublőre cselekményében pedig két teljesen ellentétes életutat bejáró idős férfi ismerkedik meg egy kórházban, és kiderül, eszményeik érvényesítésében mindketten keserűen csalódtak. 

Szépirodalmi írások alapján várható hangjáték Schwartzer Ferencről, az első magán-elmegyógyintézet alapítójáról és Haydn egy eszterházi koncertjéről is, míg a legkisebbeknek fog szólni a Mesék a Négyszögletű Kerek Erdő történeteiből, A királylány bajusza, a Rumini Zúzmaragyarmaton, az Ida és az aranygyapjú, valamint a Boszi seprűnyélen. Ezek mellett hét pályázó kapott összesen hétmillió forint támogatást a mecenatúraprogram online tartalmakat támogató legutóbbi Neumann János-pályázatának utolsó fordulójában.

Az echotv.hu oldalon két új ötrészes online sorozat lesz elérhető. Az egyik Mátyás király portréi alapján az egykori uralkodót, a másik nevezetes és kevésbé híres köztéri szobrokat és az általuk ábrázolt személyeket mutatja be. Háromrészes sorozat készül Hidas Frigyes zeneszerző életművéről a makotv.hu oldalra. Folytatódik továbbá a Tiltott kastélyok című sorozat is: a marosújvári Telkiek kastélyáról szóló rész az előző epizódokhoz hasonlóan a magyaridok.hu-n lesz látható.

Háromrészes videosorozat szól majd a vakok rehabilitációjáról a zuglotv.hu-n: az alkotás a látásvesztés traumájának feldolgozását, annak különböző fázisait ismerteti három érintett szereplővel. Újabb hat részen keresztül hat plébániatemplomot mutat be A Szombathelyi Egyházmegye kincsei harmadik szériája az sztv.hu-n. A természettudomány egyes folyamatait szemlélteti majd egy új dramaturgiai felépítéssel készülő sorozat az a38.hu-n, amelyben a videó bizonyos pontokon választási lehetőséget kínál majd fel a felhasználónak az adott téma különböző részterületeinek megismerésére – olvasható az NMHH közleményében.