Vidéken turnéznak a budapesti operaénekesek

Vidéken turnéznak a budapesti operaénekesek

Az Operát az Operából! sorozat keretében a következő évadban Puccini két művével Szegeden és Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei. Erről tájékoztatta az intézmény a médiát.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel közösen szervezett sorozat részeként 2019. február 8-án Puccini Bohémélet című operáját tűzik műsorra a Szegedi Nemzeti Színházban. Az operairodalom egyik legszebb románcát fiatal párizsi bohémek körében elbeszélő mű járja majd az országot, a főbb szerepekben László Boldizsár, Sándor Csaba, Molnár Levente, Létay Kiss Gabriella és Rácz Rita láthatók, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével.

A szegedi 2018/19-es Filharmónia Tisza bérlet az Opera előadásán kívül tartalmazza még az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus október 8-i hangversenyét, amelyet Vashegyi György vezényel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 19-i koncertjét Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével, amelyet Hamar Zsolt vezényel, a Szegedi Kamarazenekar december 19-i hangversenyét Gyivicsán György harsonaművész közreműködésével, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar 2019. április 18-i koncertjét Kosztándi István hegedűművész és Sigmund Groven szájharmonika-művész közreműködésével, Cser Ádám vezényletével.

Az Opera együttese a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban október 12-én Puccini Turandot című darabjának koncertszerű változatával lép föl. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját Szabóki Tünde, Kiss Péter, Rácz István, Kovácsházi István és Sáfár Orsolya előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hallhatja a közönség. Az együtteseket Héja Domonkos vezényli.

A hódmezővásárhelyi közönség a 2018/19-es Filharmónia Steinway bérletében hallhatja december 10-én a Muzsikás Együttes Allegro Barbaro programját Petrás Mária moldvai énekművész, valamint Fülei Balázs zongoraművész közreműködésével. 2019. március 9-én a Takács-Nagy Gábor dirigálta Budapesti Fesztiválzenekar koncertezik Hódmezővásárhelyen Bazsinka József tubaművész közreműködésével, a sorozatot pedig május 23-án Leon Bernsdorf zongoraművész estje zárja.