Díjnyertes alkotások az idei Mozinet Filmnapokon

Oscar-díjas és Oscar-jelölt alkotók filmjei, Nemes Jeles László, Paolo Sorrentino, Aszgar Farhadi, valamint Enyedi Ildikó alkotásai is szerepelnek az idei Mozinet Filmnapok programjában, amelyet október 20. és 23. között rendeznek meg a Puskin moziban Budapesten, de amelyhez több vidéki város art mozija is csatlakozik.

A 8. Mozinet Filmnapok válogatásában többek között olasz, lengyel, iráni, libanoni és magyar alkotók munkáival találkozhatnak az érdeklődők – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Az idei program premier előtti filmjei között van A nagy szépség, az Ifjúság és Az ifjú pápa című alkotások Oscar-díjas rendezője, Paolo Sorrentino legújabb, Loro című munkája. Sorrentino sok zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában milliók elérhetetlen bálványát, a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét, az életkoráról tudomást sem vevő Silvio Berlusconit.

Műsorra tűzik a kétszeres Oscar-díjas rendező, Aszgar Farhadi Nyílt titok című filmjét az Oscar-díjas Penélope Cruzzal és Javier Bardemmel a főszerepben. Az egy esküvő estéjén kezdődő feszes thrillerben egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A programban Farhadi előző munkája, Az ügyfél is szerepel. Levetítik a lengyel Pawel Pawlikowski Ida című Oscar- és BAFTA-díjas alkotását, valamint a rendező legújabb, Hidegháború című filmjét, amelyben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki az 1950-es évek kommunista Lengyelországában.
    Premier előtt lesz látható a megtörtént eseményeken alapuló Birds of Passage című kolumbiai-dán-mexikói gengszterfilm, amelyben a kolumbiai bennszülött tradíciók is megelevenednek. Ugyancsak a filmnapok keretében vetítik először Ziad Doueiri A sértés című alkotását, az első libanoni filmet, amelyet Oscarra jelöltek.

Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmje mellett Nemes Jeles László két munkája is látható lesz 35mm-es kópiáról: az Oscar-díjas Saul fia és a hamarosan a Velencei és Torontói Filmfesztiválon bemutatkozó Napszállta. A vetítéseket a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és további színes programok egészítik ki – írták a tájékoztatóban.

Kapcsolódó cikkek