Ma már újra lehet fűtés a székesfehérvári lakótelepen

Ma már újra lehet fűtés a székesfehérvári lakótelepen

Leállította a fűtést a szolgáltató hétfő reggel Székesfehérváron a Vásárhelyi úti lakótelep 330 lakásában „a lakók felhalmozott tartozásai miatt”. Az ott élők birtokvédelmi elárást kezdeményeztek a város jegyzőjénél, aki háromnapos határidővel hatósági határozatban kötelezte a kazánok tulajdonosát, a Stopping Hungária Kft.-t a szolgáltatás visszaállítására.

fűtés

Bóka Viktor jegyző az MTI-nek azt mondta, a lakótelep öt társasházának három közös képviselője január 3-án reggel jelezte nála a központi fűtés leállítását és kérte a birtoksérelem megállapítását. A helyszínre kiküldött szemlebizottság megalapozottnak találta a bejelentést és a birtoksértés tényét megállapította. Ezt azzal indokolták, hogy a szolgáltató január 3-ának reggele óta a lakásokban csak minimális, úgynevezett „temperáló” fűtést biztosít, amely nem elég az „életvitelszerű ott tartózkodáshoz”. A város jegyzője ezért még délután határozatban szólította fel a kazánok tulajdonosát a szolgáltatás visszaállítására.

Amennyiben a Stopping Hungária Kft a rendelkezésére álló három nap alatt nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, félmillió forint bírsággal sújthatják, a hatóság pedig rendelkezik a fűtés visszaállításáról. A jegyző döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség, de a szolgáltató 15 napon belül kérheti annak felülvizsgálatát a bíróságtól. De ennek a határozat végrehajtásra nincs halasztó hatálya – tájékoztatott Bóka Viktor.

A jegyző határozatát már hétfőn kézbesítették a Stopping Hungária Kft. ügyvezetőjének, aki a decemberi tulajdonos váltás ellenére a cégjegyzék adatai alapján továbbra is  megtartotta tisztségét. Decemberben a céget ugyanis egy, a közép-amerikai Belize városában bejegyzett, feltételezhetően off-shore cég, a Stopping Holding Kft. nevű vállalkozás vette meg.

A fűtésszolgáltatást rendesen fizetők, érdekeik védelmében korábban bíróság is fordultak ideiglenes intézkedés miatt. Az ügyben január 20-ra tűzte ki a tárgyalást a bíróság.  A lakótelepen ugyanis nem először szünetelteti a fűtést a szolgáltató. Egyszer októberben rövid időre már leállt a hőszolgáltatással, akkor is csak temperáló fűtést biztosított a Stopping Hungária Kft.

Kucsera Róbert, a cég ügyvezetője akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért kényszerült erre a lépésre, mert nyolcmillió forint fűtési díjjal tartoztak a lakók és emiatt ő  nem tudott fizetni a gázt biztosító E.ON-nak. A vállalkozás azért, hogy zavartalanul tudja biztosítani a fűtést, mintegy 40 millió forint hitelt vett fel. Ennek ellenére 2010 év végére gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a lakók fűtéstartozása időközben 8,5-9 millió forintra emelkedett. 

A cég új tulajdonosa, aki az MTI-nek nem kívánta felfedni kilétét, decemberben azt kérte a lakóktól, hogy a fűtésszolgáltatás feltételeként írjanak alá egy tíz évre szóló szolgáltatási szerződést. Mivel ezt a lakótelepen élőknek csak a töredéke írta alá,  leállították a fűtést.

A helyzet rendezésére és s a lakók fizetési hajlandóságának felmérésére az önkormányzat a közelmúltban üzleti ajánlatot tett a Stopping Hungária Kft.-nek, a cég ügyvezetője azonban nem élt a lehetőséggel.

Kapcsolódó cikkek