Navracsics: Magyarország akkor sikeres, ha nyitott a jóakaratú emberekre

Navracsics: Magyarország akkor sikeres, ha nyitott a jóakaratú emberekre

Navrasics TiborMagyarország mindig akkor volt sikeres, amikor nyitott volt a jóakaratú emberekre, és a közösség tagjai nem azt vizsgálták, ki milyen származású, milyen nyelvet beszél, hanem egyedül az alapján tettek különbséget, hogy ki milyen szándékkal, szorgalommal és erénnyel rendelkezik.

Ezt Navracsics Tibor mondta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának gálaműsorán január 8-án. A miniszterelnök-helyettes kifejtette, a magyar államiság ezer éven keresztül nem elnyomta, hanem összekovácsolta az itt letelepedett népeket, kultúrákat, így integrációs pontja tudott lenni a közép-európai nemzeteknek. Erre az együttműködésre is épül a magyar kultúra öröksége – tette hozzá.  Szavai szerint az itt élő németek kultúrája a magyar kultúra szerves része, a magyarországi németek hozzájárulását mutatja, hogy a Himnusz zenéjét Erkel Ferenc szerezte, az Országházat pedig Steindl Imre tervezte. Kitért arra, hogy a szorgalmas sváb emberek a tisztaság, a precizitás és a becsületesség mintájává váltak Magyarországon.

Magyarok és németek több évszázados együttélése, barátsága a második világháború őrületén és az azt követő zaklatott viszonyokon is felülemelkedett – vélekedett beszédében Navracsics Tibor. A közigazgatási miniszter elmondta, a második világháború után családja egy részét kitelepítették, anyai ági rokonai közül többen ma is Lipcsében és Berlinben élnek. De 1990 után a szálak ismét megerősödtek, bebizonyosodott, hogy azokat semmilyen őrült politika nem tudja elszakítani, mert a magyarok és a magyarországi németek kultúrája, múltja és jövője is közös – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Beszéde végén arra biztatta a megjelenteket, hogy a vasárnapi kisebbségi választáson éljenek demokratikus jogukkal, és válasszanak jó önkormányzatokat.