Öt embert vettek őrizetbe a Nyugati téri tragédiával kapcsolatban

Öt embert vettek őrizetbe a Nyugati téri tragédiával kapcsolatban

Orbán Viktor és felesége Lévai Anikó megemlékeznek az áldozatokrólA letartóztatottak közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Pintér Sándor belügyminiszter szavai szerint a tragédia éjszakáján az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. Megfelelő engedélyek hiányában olyan helyen szórakoztak a fiatalok, ahol csak egy száz fős kávézónak volt engedélye, és amely az utólagos számítások szerint 307 embernek biztosított volna megfelelő menekülési útvonalat.

Pintér Sándor azt mondta, teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki. Szólt arról is, hogy nem tervezték meg megfelelően a vendégek érkezésének útvonalát, azt hogyan „mozgatják” majd őket. Ennek lett a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek. Pintér Sándor az eddigi megállapításokra hivatkozva elmondta, 0,4 négyzetméter jutott egy emberre a rendezvény ideje alatt. Mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy kábítószert találtak a tragédia egyik halálos áldozatának szervezetében és a helyszínen is. Szerinte ez is befolyásolta, hogy a helyiségben tartózkodók nem megfelelő magatartást tanúsítottak, nem ismerték fel a veszélyt.

Pintér Sándor elmondta, rendőrök vették észre, hogy három tehetetlen test fekszik a téren, akiken a rendezők próbálnak segíteni. A helyszínt biztosította a rendőrség, a mentők a helyszínre vonultak – idézte fel az eseménysort a miniszter, aki szerint nagyon gyors rendőri intézkedés történt, 111 közrendvédelmi rendőrt sikerült perceken belül a helyszínre vezényelni, továbbá 28 bűnügyi munkatársat is. A helyszínen jelen voltak a katasztrófavédelem szakemberei is. Pintér Sándor külön köszönetet mondott a MÁV azonnali segítségéért, amiért a szórakozóhelyről kiáramló tömeg elhelyezésére a Nyugati pályaudvar területén helyet adtak.

A szórakozóhely kiürítését követően megkezdték a helyszíni szemlét. A belügyminiszter elmondta, ennek alapján sikerült kideríteni azt is, kik a felelősek a történtekért. Még ott a helyszínen elkezdték kihallgatni a tanúkat.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya azt mondta, csak az egyik lány szervezetében találtak amfetaminszármazékot. Az egyik áldozatot a szervezők, kettőt a vendégek hoztak ki a szórakozóhelyről. Halálukat egyértelműen fulladás okozta. Az első és a második emelet közötti lépcsőnél nyomták őket a korlátnak, ami zúzódásos sérülésekkel járt. Kitért arra is, hogy a helyszín kiürítése mintegy fél órán át tartott.

A főkapitány leszögezte, a sajtóhírekkel ellentétben több újraélesztés nem történt, egyetlen embert vittek kórházba, de őt sem a történtek miatt, hanem alkoholmérgezéssel.

A közösségi portálokon megjelent, késelésre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, azért tettek felhívást közzé, hogy aki látott ilyesmit, az jelentkezzen, továbbá szakrendelőket, kórházakat is megkerestek az ügyben, de sehonnan nem érkezett erről jelzés. Mint mondta, épp azért tettek közé felhívást, hogy megnyugtatóan rendezzék ezt a kérdést.

A pánik kiváltó okát firtató kérdésre Tóth Tamás úgy fogalmazott: “olyan tömeg volt, hogy ahhoz már nem kellett pánik”. Hozzátette, van olyan tanúvallomás, amelyben egy jelen levő arról beszél, hogy percekig nem is érte a lába a földet a tömegben. A biztonsági szolgálatot a bérbeadó cég biztosította.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, aki maga is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, elmondta azt is, hogy január 16-án este tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol a tragédiára emlékeztek gyertyagyújtással. A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, az előállítottak visszaéltek a kegyeleti joggal.

Kapcsolódó cikkek