Jogerősen elítélték a Prikkel házaspár gyilkosait

Jogerősen elítélték a Prikkel házaspár gyilkosait

prikkelékA néhai Prikkel házaspárA Fővárosi Ítélőtábla január 20-án kihirdetett másodfokú határozatában több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt idősebb Németh Józsefet életfogytiglannal sújtotta, a fiát bűnsegédként 18 éves fegyházbüntetéssel.

prikkelék

A szóbeli indoklás szerint ifjabb Németh József 10 millió forintos kölcsönt vett fel Prikkeléktől, de a törlesztéssel késlekedett. Emiatt 2006. december 29-én mezőszilasi otthonukba csalta a házaspárt. Közben Némethék házából apa és fia eltávolította a lehetséges szemtanúkat. Az ott dolgozó férfit kocsmába küldtek, idősebb Németh Józsefnét pedig ismerősökhöz vitték. Ezután az apa, feltehetően baseballütővel, agyonverte Prikkeléket, majd holttestüket az autójukban, azzal együtt elégették. A tábla szóbeli indoklása szerint az elszenesedett földi maradványokból az emberölés módjára nehéz következtetni. Csak a vádlottak tudják, pontosan miként történt a kettős gyilkosság, de az biztos, hogy ők a tettesek – mondta az eljáró tanács elnöke.

Apa és fia az eljárás során számos vallomást tett, amelyeket többször módosítottak, egymásnak is többször ellentmondtak. Volt, amikor mindent tagadtak, és azt vallották, hogy uzsorások vagy kábítószeres ügy miatt felbukkanó csuklyás emberek végeztek Prikkelékkel. Volt részleges beismerésük, és olyan vallomásuk is, amelyben arról beszéltek, hogy az apa baseballütővel verte agyon a sértetteket. Az első és másodfokú bíróság végül is erre alapította ítéletét.

A tábla szóbeli indoklásában ugyanakkor kiemelte azt is, hogy kétséget kizáró bizonyítékok vannak az előre kiterveltségre. Egyebek mellett az, hogy a fizetés ígéretével odacsalták a sértetteket, a gyilkosság idejére eltávolították a többi ott tartózkodó embert, a holttesteket pedig igyekeztek nyomtalanul eltüntetni.

A tábla szerint az is bizonyított, hogy pénzért öltek, így mindkét vádlottnál kétséget kizáróan megállapítható a háromszoros minősítés, azaz a több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés. A tettes az apa lehetett, a fiú pedig a minősített emberölés bűnsegédje volt.

Ifjabb Németh József első fokon kiszabott, 15 éves fegyházbüntetésének 18 évre súlyosbításával kapcsolatban a másodfokú bíróság arra is utalt, hogy a hasonlóan súlyos, élet elleni cselekmények országszerte elszaporodtak az utóbbi időben.

Az ítélőtábla, helybenhagyva a Fejér Megyei Bíróság egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét, idősebb Németh Józsefet jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta, azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A védelem az eljárás során felmentést, illetve enyhítést kért, eljárási hibákat kifogásolt, különösen hiányolva azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák az előre kiterveltség megállapítását. A védők a határozathirdetés után azt mondták, megfontolják, hogy felülvizsgálati kérelemmel forduljanak-e a Legfelsőbb Bírósághoz, de erről majd azután döntenek, ha megkapták az ítélet írásos változatát.