Munkacsoport vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket a diszkótragédiával kapcsolatban

Munkacsoport vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket a diszkótragédiával kapcsolatban

gyaszJanuár 31-ig kell kidolgozni egy jogszabály-módosítási javaslatot annak érdekében, hogy a jövőben megszűnjenek a kiskapuk, amelyek a szombati diszkótragédiához hasonló eseteket előidézhetik.

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a kabinet január 20-i ülése után azt mondta a vonatkozó európai irányelvet figyelembe véve is van lehetőség arra, hogy a kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ne csupán bejelentési kötelezettség legyen, hanem engedélyezési eljárás is. A kabinet január 31. után megtárgyalja a munkacsoport javaslatát, és ha ezek alapján nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítás is szükséges, akkor azt beterjesztik a parlament elé.

A tárcavezető hozzátette, a jogszabályi környezet áttekintése során meg kell nézni azt is, hogyan lehet szabályozni a fiatalkorúak alkoholfogyasztását. Navracsics Tibor kifejtette, a kormányülésen meghallgatták a Belügyminisztérium jelentését a szombat éjszaka a West Balkán nevű szórakozóhelyen történtekről. Közölte, a West Balkán nem volt ismeretlen az államigazgatás, a hatóságok előtt. 2010. május 5-én már egy tűzvédelmi ellenőrzésen olyan hiányosságokat tapasztaltak a hatóságok, amelyeknek következtében a harmadik emeleti rendezvényterem működését június 9-ével leállították. Július 14-én tűzvédelmi utóellenőrzés volt. A szakhatóság megállapította, hogy megindultak ugyan az átalakítások, de az addig elvégzett munkálatok a tevékenységhez szükséges feltételeket még nem biztosították. 

Ezután, még nyáron célellenőrzést tartottak, folytatta, és megállapították, hogy a szabályoknak megfelelően zárva van a szórakozóhely. Egy második, novemberi célellenőrzés alkalmával a döntés ellenére egy körülbelül 60 négyzetméteres területen születésnapi rendezvényt tartottak.

Ezt követően nyújtották be az épület átalakításával kapcsolatos építési engedélyeket, és a West Balkán Kft. végül november 17-én jelentette be a kereskedelmi tevékenység folytatását az illetékes önkormányzatnál. “Így jutunk január 15-éhez, amikor az eredetileg a bejelentésben szereplő 300 fő” sokszorosa tartózkodott a szórakozóhelyen – idézte fel Navracsics Tibor azt a szombat éjszakát, amikor a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány meghalt. A rendőrség hat embert előzetes letartóztatásba vett, a terézvárosi jegyző pedig 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.