Az MSZP szerint gyenge a kulturális politika érdekérvényesítő képessége

Az MSZP szerint gyenge a kulturális politika érdekérvényesítő képessége

Hiller Istvánfotó: Sikeradó.huHiller István szerint veszélyezteti a művészet szabadságát, hogy a hatalmon lévők szereptévesztésben vannak, rendezni akarnak, irányítani próbálják a kultúrát.

A szocialisták humánpolitikai kabinetvezetője azt mondta, gyenge a kulturális politika  érdekérvényesítő képessége a kormányzatban. Kifogásolta, hogy a kultúra finanszírozására rendelkezésre álló összegekről szétszabdaltan, több minisztériumban döntenek, a kulturális államtitkárság csak “kötött pénzek postása”. Szavai szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy Kálnoki-Gyöngyössy Márton, kultúráért felelős helyettes államtitkár alig több mint fél év után távozik posztjáról.

A politikus szerint, a kulturális politikát koncepciótlanság jellemzi. Példaként hozta, hogy a kormány – bár több pénzt ígért – ellehetetlenítette az előadó-művészeti törvény céljainak megvalósulását, és a színházak támogatására szánt összeg több mint felét elvonta.

Hiller István a filmiparral kapcsolatban meghozott lépéseket is hibásnak nevezte. Azt is, hogy a támogatási pénzeket több minisztériumhoz delegálták. Elmondta, ez sérti azt az Európai Unióval kötött megállapodást, mert a pénzek felosztásának elaprózása nem biztosítja, hogy a filmipar élni tudjon a 20 százalékos adókedvezménnyel.

Nehezményezte a művelődési házak felújítására jutó 23 milliárd forint elvonását, a pályázatok leállítását is. Hiller István kiemelte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetése a tavalyihoz képest 40 százalékkal, azaz több mint hárommilliárd forinttal nő. Ezt a Bajnai-kormány azon döntésének tulajdonította, amely az ötös lottó játékadó-bevételeinek 95 százalékában határozta meg az NKA főösszegét. A politikus azt javasolta a kormánynak, hogy a növekményt fordítsa azokra a területekre, ahol költségvetési forrásból a kultúra támogatását képtelen volt megoldani. Az előadó-művészeti törvény egymilliárd forinttal megcsonkított büdzséjének pótlására és a magyar filmművészetnek jutó összegek bővítésére.

Szólt arról is, a politika szerepe, hogy együttműködjön a kulturális élet szereplőivel, és nem megmondani, mi a helyes ízlés, hogy ki hogyan fessen, írjon vagy rendezzen. Szavai szerint ez hosszú ideig soha sehol sem sikerült a politikának, ezért arra kérte a hatalmon lévőket, hogy “ne háborúzzanak a kultúrával”.

Kapcsolódó cikkek