Erdő Péter megáldotta a Mátyás-templom régi és új harangjait

Erdő Péter megáldotta a Mátyás-templom régi és új harangjait

harangokfotó: Sikeradó.huAz eseményen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsem mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester is megjelent a budai Várban.

harangokfotó: Sikeradó.hu

A két felújított és a négy új harang megáldása után Erdő Péter ünnepi, latin nyelvű szentmisét tartott. A szertartáson egyebek mellett arról beszélt a zsúfolásig megtelt templomban, hogy a harangokban az egyházi hagyomány az apostolok és hithirdetők jelképét látja.

Azt mondta, a történelem korábbi időszakaiban nem csak szentmisére és zsolozsmára hívta a híveket a harang, hanem a zsinatok összeülését, a háborúra kivonulást, a nagy közös örömökért való hálaadást, a halottak búcsúztatását, a kiközösítést, az előkelő személynek vagy uralkodónak bevonulását a városba, az új főpapnál a javadalom átvételét, a tűzoltásra felszólítást, a viharok elhárítását, a nyugovóra térést, a népgyűlések vagy országgyűlések összehívását és az ünnepek beálltát is jelezte.

A szentmise utáni sajtótájékoztatón Erdő Péter rámutatott, hogy a harangszentelés mindig különleges esemény az egyház életében. Az egyházi előírás megkívánja, hogy ellenőrizni kell, valóban törvényesen megáldott vagy megszentelt harangok szólnak-e egy templomban. Mint mondta, a harangok megszólalása korábban is a közösségi élet ritmusát jelezte. “Fontos dolog egy nép életében, hogy legyenek közös ünnepeik, nem véletlen, hogy Európában a vasárnap megünnepléséről olyan sokszor esik szó”.

Legutóbb erről Brüsszelben tárgyaltak, amikor az Európai Unió vezetői találkoztak a legelterjedtebb vallások képviselőivel. A Zsidó Világkongresszus európai szervezetének elnöke akkor azt mondta, az emberi életnek szüksége van egy pihenőnapra, amely megszentelődést, elmélyedést is lehetővé tesz. A vasárnapért való pápai megnyilatkozások és egyházi felszólalások mellett ez egy másik tanúság, amely mutatja, hogy az időt is strukturálni kell magunk körül – tette hozzá.

Erdő Péter arról is szólt, hogy a harangok felújítása, illetve újak készíttetése beilleszkedik a templom teljes felújításának folyamatába, amelynek “talán a felén vannak túl”, a külső megújulás pedig a befejezéséhez közeledik. A bíboros azt kívánta, ne legyenek olyan történelmi viszontagságok, amelyek miatt a Mátyás-templom harangjainak el kellene hallgatniuk, és reményét fejezte ki, hogy “a békeség hirdetői és erősítői” lesznek a harangok.

Tarlós István a sajtótájékoztatón kiemelte a Mátyás-templom a nemzet temploma, amelynek felújítását a jövőben is támogatják. Beszélt arról, hogy “mindenki főpolgármestere szeretne lenni, de az bizonyos, hogy a város vezetésében meg fog jelenni az az értékrend, ami az utóbbi húsz évben egy kicsit kimaradt”.

Nagy Gábor Tamás megjegyezte, az I. kerületi önkormányzat mindig is magáénak érezte a Mátyás-templom felújítását, amely “az egész nemzet ügye, nem csak a kerületi polgároké”. Süllei László kanonok, a templom plébánosa közölte, február 2-án az első két harangot emelik majd be, áprilisig pedig a többi is a helyére kerül.

Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom múzeumának igazgatója a harangok megáldása után az MTI-nek azt mondta, a harangok felújításának összköltsége bruttó 130 millió forint, a 2006-ban beadott pályázatukkal, amit 2008-ban bíráltak el, 102 millió forintot nyertek el, és közben drágultak az alapanyagok is. A különbözetet, 28 millió forintot a fővárostól és több kerülettől kapták, illetve kapják meg.

A kivitelezéshez tavaly februárban kötöttek szerződést a passaui Perner céggel. Az új harangokhoz új elleningás harangszéket is kellett készíteni statikai okokból. Ezért az új harangok elkészítése “különleges műszaki kihívás volt, lényegesen több volt, mint egyszerű harangöntés”. A négy új harang közül három az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült. 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. A Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kisharang Rudolf Perner ajándéka, ami az eddigi lélekharang felváltására érkezett.

A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa. Az 1723-ban öntött Szentháromság-harang pedig 105 centiméter átmérőjű és 8 mázsa.

Mátéffy Balázs beszélt arról, hogy május 8-án, Európa napján terveik szerint a harangok közönség-bemutatóját is megtartják. A Mátyás-templom teljes műemlékvédelmi felújítása előreláthatóan, ha minden a forgatókönyv szerint megy, 2012 végére fejeződik majd be. Ilyen, teljes körű felújításon még nem esett át a templom azóta, hogy Schulek Frigyes megtervezte.