A magyar járműipar támogatását szorgalmazza a Levegő Munkacsoport

A magyar járműipar támogatását szorgalmazza a Levegő Munkacsoport

buszgyártás

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Levegő Munkacsoport leszögezi, a BKV újabb tervezett autóbusz beszerzései nem szolgálják a környezet védelmét, a munkahelyteremtést, a nagy hagyományú hazai buszgyártás fellendítését. Úgy vélik, a BKV azért kényszerül súlyosan környezetszennyező használt buszok vásárlására, mert a kormány nem biztosította a szükséges forrásokat sem az Új Széchenyi Tervben, sem más módon a magyarországi buszgyártás fellendítéséhez. Erre hívják fel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter figyelmét a neki címzett levélben.  

A szervezet közleményében emlékeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányára, amely szerint Magyarország a részecskeszennyezés, a PM10 tekintetében az egyik legrosszabb helyet foglalja el Európában. Ezen ok miatt évente tizenhat ezer ember hal meg idő előtt, a megbetegedések száma pedig meghaladja az egymilliót. A PM10 elsődleges forrása a közlekedés, ezen belül is főként a dízel üzemű járművek.

 “Az emberek egészségének számottevő javulását eredményezné, ha a korszerű környezetvédelmi követelményeknek megfelelő buszok közlekednének útjainkon. Előállításukra képes lenne a hazai járműipar, ha megkapná a kormánytól a szükséges támogatást” – írta a Levegő Munkacsoport.