Vasárnaptól büntetik a BKV-megállókban dohányzókat

Vasárnaptól büntetik a BKV-megállókban dohányzókat

cigiAkár ötvenezerre is megbüntethetik azokat, akik a BKV-megállóiban dohányoznak. Ezt a Fővárosi Közgyűlés december közepén, teljes egyetértésben döntötte el.

A szabály értelmében tilos rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban. Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a dohányzást. A BKV ötezer, tiltásra figyelmeztető táblát helyez ki a megállókban a következő hetekben.

Az első napokban a közterület-felügyelők először szóban figyelmeztetik a tiltott helyen dohányzókat, de ha nem hagyják el a területet, vagy nem nyomják el a csikket, akkor helyszíni bírságként akár harmincezer forintot kell fizetniük. Szabálysértési eljárás keretében pedig a hatóság akár ötvezenezer forintra is büntetheti a tiltott helyen dohányzókat.

A szabály értelmében tilos dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein, az érintett járdaszigeteken. A megállót jelző táblától számított, jármű fajtánként eltérő nagyságú területen ugyancsak nem szabad dohányozni.

Autóbusz és troli esetében csuklós járműveknél 2 méter széles és 18 méter hosszú ez a terület, egyéb járműveknél 2 méter széles és 12 méter hosszú, kettős megállóban pedig 2 méter széles és 36 méter hosszú. A villamosmegállóknál 2 méter széles és 55 méter hosszú a meghatározott zóna, a HÉV-nél pedig 2 méter széles és 120 méter hosszú. Tavaly az utasvárókban is betiltották a dohányzást. Júniustól a 72 fővárosi aluljáróban sem szabad rágyújtani. A közterület-felügyelők a szabály betartását térfigyelő, valamint a ruhájukra erősített minikamerákkal is ellenőrzik.