Helikoptereket kapunk a finnektől

Helikoptereket kapunk a finnektől

Mi-8Várhatóan áprilisra fejeződik be a két Mi-8 típusú helikopter és a tartalék alkatrészek átadás-átvétele.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a felajánlott két helikopter jelenlegi állapotában még hosszú ideig használható, így a hazaszállítás és műszaki karbantartás elvégzése után, a hazai feladatok végrehajtására is sikeresen lehet majd alkalmazni őket. A nagy mennyiségű tartalék alkatrész pedig nemcsak a két Mi-8 helikopter, hanem a jelenleg hadrendben lévő, azonos típusú helikopterek kiszolgálását is lehetővé teszi. Hozzátették, most három Mi-8 típusú és hét Mi-17 típusú közepes szállítóhelikoptere van a honvédségnek. A tíz helikopterben viszonylag kevés a tartalék üzemidő, többségük hamarosan nagyjavításra szorul.

A két helikopter, és a nagy mennyiségű tartalék alkatrész átvételéről a tárgyalások jelenleg is folynak, a szerződés jogi előkészítését, pontosítását végzik a szakemberek.

A felajánlott helikoptereket és alkatrészeket ingyen kapja a honvédség, de a hazaszállításukról neki kell gondoskodnia, amelynek költsége elenyésző a gépek értékéhez viszonyítva – mondták.

Finnország az EU 2010. februári Palma de Mallorca-i informális védelmi miniszteri ülésén ajánlott fel 2 Mi-8 típusú helikoptert a Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés keretében kiképzési célokra, ezzel támogatva az afganisztáni NATO-erők műveleteit.