Mesterházy Attila szerint nincs alkotmányozási kényszer

Mesterházy Attila szerint nincs alkotmányozási kényszer

Mesterházy AttilaA szocialisták nem legitimálják az alkotmányozás folyamatát, mert károsnak tartják, ezért nem támogatják a "miniszterelnök politikai rendszerváltását" - mondta az MSZP frakcióvezetője pénteken a Parlamentben.

Mesterházy Attila az államfővel egyeztetett. Megerősítette azt a korábbi hírt, miszerint továbbra is azt gondolják, nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. A találkozót Schmitt Pál kezdeményezte, annak érdekében, hogy az alkotmányozás folyamatáról megismerje a képviselőcsoportok véleményét.

Az alkotmányozási folyamatot nem most, nem ilyen formában kellene Magyarországon elvégezni – értékelte Mesterházy Attila. Emlékeztetett rá, pártja többször kérte, hogy az EU soros elnöksége idején ne ilyen témával foglalkozzon az Országgyűlés, hanem például a gazdasági növekedés biztosításával, a válságkezeléssel, valamint a munkahelyteremtés kérdésével. Egyetlen demokráciában sem elfogadott az, ahogyan az alkotmányozási folyamatot a kormány bonyolítja – értékelte.

Harangozó Tamás szocialista képviselő, aki elkísérte a frakcióvezetőt a találkozóra, Szájer József fideszes EP-képviselő csütörtöki bejelentésére úgy reagált, néhány héttel ezelőtt még azt a koncepciót fogadták el, hogy a kormány nyújtja be az Országgyűlésnek, az igazságügyi miniszteren keresztül az új alkotmány szövegét, csütörtökön viszont már közölték, hogy egy háromtagú “pártbizottság” teszi ezt meg.

Az MSZP az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájának elején részt vett, azonban egyetlen javaslatát sem vették be az új alkotmány koncepciójába – hívta fel a figyelmet.

Mesterházy Attila megerősítette, hogy az MSZP már elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját. Szövegét a frakció vasárnapi ülésén véglegesítik. Közölte, pártja számára elfogadhatatlan, hogy a Fidesz egy úgynevezett “magalkotmányt” szeretne elfogadtatni, az MSZP egy teljes alkotmányban hisz.