Csaknem húsz egészségügyi intézet vezetői posztjaira hirdettek pályázatot

Csaknem húsz egészségügyi intézet vezetői posztjaira hirdettek pályázatot

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint az Állami Szívkórház Balatonfüred főigazgatói, továbbá gazdasági vezetői tisztségének határozatlan idejű betöltésére írtak ki pályázatot.

Összesen mintegy harminc vezetői állást hirdettek meg. A pályázati határidő a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ honlapján megjelenést követő harmincadik nap, a pályázatokat hatvan napon belül elbírálják. Az állások az elbírálást követően azonnal betölthetők.

A kiírásban szerepel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatói posztja (határozatlan idejű), az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatói (5 év), az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatói (5 év) és gazdasági igazgatói (5 év), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet főigazgatói (5 év) és gazdasági főigazgató-helyettesi tisztsége (5 év).

Pályázaton keresik a Fog- és Szájbetegségek Országos Intézetének igazgatóját (5 év), a Mátrai Gyógyintézet főigazgatóját és a főigazgató gazdasági helyettesét (határozatlan), a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet főigazgatóját és főigazgató-helyettesét, gazdasági igazgatóját (határozatlan), az Országos Idegtudományi Intézet főigazgató-helyettesét, gazdasági igazgatóját (5 év) és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gazdasági vezetőjét (5 év). 

Mindemellett a nemzeti erőforrás minisztere pályázatot hirdetett az Országos Mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettesi (határozatlan), az Országos Gyógyszerészeti Intézet gazdasági főigazgató-helyettesi (5 év), valamint az Országos Orvosi Rehablitációs Intézet, az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet és a Parádfürdői Állami Kórház gazdasági igazgatói (5 év) posztjára is.A kiírásban a feltételek között szerepel a legalább ötéves vezetői gyakorlat, ezalól  felmentés adható.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, nem sok olyan állami intézet maradt, amelynek első számú vezetői posztját nem hirdették meg. A cikk szerint a pályázatok kiírására a legtöbb esetben az lehet a magyarázat, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény korábbi módosítása szerint a törvény hatálya alá tartozó vezetői megbízások automatikusan átalakulnának határozatlan idejű megbízásokká, ha február 28-ig nem írnak ki pályázatot a posztokra. “S noha nincs kizárva, hogy az eddigi vezetők is pályázzanak, valószínűsíthető, hogy a kormányzati egészségügy irányítói a legtöbb esetben más személyeket szeretnének látni a posztokon” – olvasható a cikkben. A lap kitért arra, a megkérdezett érintettek közül többen is azt állítják, csak a közlönyből tudták meg, hogy a jövőben nagy valószínűséggel nem számítanak a munkájukra. “Sokan azért is meglepődtek a kiíráson, mert még el sem csitult a fővárosi botrány” – írta a Magyar Nemzet.

A Népszabadság azt írta, “a fővárosi, meglehetősen balul sikerült kórházigazgató-váltási akció után most az állami intézmények vezetőire hozza rá a frászt a Fidesz”. A lap úgy tudja, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a jövő héten találkozik az országos intézetek főigazgatóival, talán akkor kaphatnak részletes tájékoztatást az érintettek arról, mi is történik valójában.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nemrég egyeztetésre hívta a tizenkét fővárosi egészségügyi intézmény vezetőit, hogy kirúgja őket. A főpolgármester külföldről állíttatta le a felmondásokat, majd bejelentette, február végéig négy budapesti kórház vezetésére ír ki pályázatot a főváros, három másik esetében pedig nem kizárt, hogy fegyelmi vizsgálat indul. Neveket akkor nem közöltek, de valószínűleg a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházról, valamint a Heim Pál Gyermekkórházról van szó. Úgy tudjuk, a következő négy intézmény főigazgatói posztjára írnak ki február 28-ig pályázatot: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Központi Stomatológiai Intézet, Uzsoki kórház és a Szent Imre Kórház.