Határtalan fejlesztések határokon túl

Határtalan fejlesztések határokon túl

üzlet határokon túlA közigazgatási és igazságügyi miniszternek március 15-ig kell felmérnie azt, hogy az egyes országhatár-szakaszokon milyen jogi akadályai vannak a határon átnyúló fejlesztéseknek.

A több minisztériumot érintő fejlesztéseket is a közigazgatási és igazságügyi miniszternek kell koordinálnia. A szakkérdések koordinálása viszont a nemzeti fejlesztési miniszter feladata. A nemzetgazdasági-, a nemzeti fejlesztési-, és a külügyminiszter feladata megvizsgálni, mely államokkal kell keretmegállapodást előkészíteni azért, hogy a határon átnyúló fejlesztések ne ütközzenek akadályba. A gátló akadályok megszüntetésére az államhatárról szóló törvény módosítását is tervezik. A törvénymódosító javaslatot a belügyminiszter már február 2-án benyújtotta a parlamentnek. Ebben az szerepel, hogy amennyiben jogszabállyal kihirdetett nemzetközi szerződés azt megengedi, a határvonaltól egy méteren belül is lehet építkezni.

A javaslat indoklása megjegyzi, hogy az osztrák és a román határszakaszokon külön kétoldalú nemzetközi szerződés nélkül is megvalósulhatnak a határon átnyúló beruházások. A délszláv államokkal, Szlovákiával és Ukrajnával közös határszakaszokra vonatkozó kétoldalú nemzetközi szerződések azonban nem alkalmasak a határon átnyúló fejlesztésre, ezek mellé további nemzetközi szerződéseket kell kötni.